eur:
393.01
usd:
372.42
bux:
55469.72
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere beszédet mond az új MOL Bubi gyűjtőállomás átadóján a Szentlélek téren 2023. március 31-én. Újabb hét gyűjtőállomással bővült a Mol Bubi közbringarendszer hálózata Budapest III. kerületében.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Van, ahol a bajban lévő háziorvosok segítségére siettek

Kifizeti a háziorvosok rezsiszámlájának infláció feletti növekedését Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata. Erről a legutóbbi ülésén döntött a III. kerületi képviselő-testület. A szakrendelők helyzetéről is kérdeztük Kiss László polgármestert.

„A kerületi önkormányzat már tavaly is észlelte, hogy a háziorvosok rezsitámogatásánál problémák lehetnek, ezért

  • egyrészt felkértük a kormányt a felterjesztési jog gyakorlásával, hogy a háziorvosok is vásárolhassanak kedvezményes áron rezsit, ahogyan az például az egyházi szervezeteknél van, illetve a szociális intézményeknél és egészségügyi intézményeknél is legyen erre mód, erre nem jött válasz,
  • másrészt egy egyszeri, százezer forintos segélyt adtunk a háziorvosoknak,
  • illetve kértük a házorvosok egyébként meglévő rezsitámogatásának növelését.

Miután ezek mind nem történtek meg, a testületi ülésünkön most, hogy beérkeztek az elszámoló számlák és nagyjából láttuk azt, hogy a háziorvosoknak két-háromszorosára nőtt a rezsiszámlájuk a korábbihoz képest, sőt, volt, akinek meg ennél is sokkal többre, olyan támogatási formát ajánlottunk, amely az infláció fölötti rezsinövekedést megtéríti a háziorvosoknak” – mondta Kiss László

Úgy számol az önkormányzat, hogy

ez a támogatás a háziorvosok rezsiköltségének legalább a felét teszi ki.

A polgármester felhívta arra a figyelmet, hogy a növekvő kormányzati elvonások dacára is megvannak erre a forrásaik. Kalkulációjuk szerint a korábbi támogatásokra ez harmincmillió forintot tesz rá.

Kiss László arról is beszélt, hogy emellett megtörténik valamennyi házorvosi rendelő energetikai felmérése, illetve a hűtő-fűtő rendszerrel ellátása is még ebben az évben, ami durván százmillió forintna kerül még.

Összesen a kerület háziorvosokat támogató csomagja 150 millió forintot tesz ki.

A háziorvosoknak nincs más dolguk, mint nyilatkoznak arról, hogy ezt szeretnék, és akkor automatikusan, egyszerűsített eljárásban megkapják a támogatást – mondta a kerület vezetője.

„Abban az esetben, ha az idén is az inflációt meghaladóan nő a rezsi, természetesen a 2023-as rezsikülönbözetet 2024 elején kifizetjük helyettük azért, hogy ha jövőre is hasonlóan alakul a rezsihelyzet – reméljük, nem –, akkor is védve legyenek” – mondta Kiss László.

A kormány végül úgy döntött, hogy nem államosítja a szakrendelőket. Ezzel kapcsolatban azt mondta Óbuda polgármestere, hogy az idén valamivel félmilliárd alatti, jövőre valamivel félmilliárd fölött összeggel támogatja az önkormányzat a szakrendelőket, ráadásul az idén nyitják az új gyerekszakrendelőt. Ezt a fővárosban egyedülállónak nevezte Kiss László. Hozzáfűzte, hogy nem kapott a kormánytól olyan papírt, hogy nem államosítják a szakrendelőket, ő maga bizalmatlan ebben a kérdésben.

Kormányzati írásos nyilatkozatra hivatkozva azt mondta, hogy az ellátás csökkenésével járt volna vagy járna a szakrendelők államosítása. Tehát nem csak azt a félmilliárdot nem tenné bele az állam, amit az önkormányzat most évente támogatásként fizet erre, hanem a jelenlegi ellátás is szűkülne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×