eur:
388.37
usd:
360.69
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Tompos Márton/Facebook

Megszólalt a diáktüntetés után börtönbe bevitt momentumos honatya

Órákig várakoztatták, pedig Tompos Márton szerint videofelvételek bizonyítják, hogy nem ért sem rendőrhöz, sem kordonhoz, csak egy olyan diákot próbált félrerángatni, akit hátulról ütöttek az egyenruhások. "Azt vegyétek ki" - ezzel a mondattal kezdődött az előállítása.

"Azt vegyétek ki" - idézte fel csütörtöki vári sajtótájékoztatóján Tompos Márton momentumos országgyűlési képviselő az ellene történt rendőri fellépés első mondataként, akit a szerdai diáktüntetést követően a be nem jelentett vári folytatásról, a könnygázas rendőri fellépéssel végződő kordonbontásról vittek be, beszámolója szerint a Gyorskocsi utcába, ahol hajnali 4 óráig tartották bent.

A Karmelitánál Tompos Mártont először megbilincselték, majd gyorskötözőt tettek a kezére, másfél óra várakoztatás után indult el vele a rabszállító.

"A legabszurdabb az volt az egészben, hogy nem vettek fel jegyzőkönyvet, nem volt megbeszélés a parancsnokkal, nem volt bizonyítékbemutatás, semmi. Két-három óra után odajött hozzám az egyik tiszt, hogy hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, illetve tiltott gyűlésen való részvétel a gyanú" - folytatta az országgyűlési képviselő.

Állítja, sem rendőrhöz, sem kordonhoz nem ért, ami a helyszínen készült videofelvételekből is kiderül, mindössze annyi történt, hogy egy ott lévő diákot, akit közelről arcon fújtak és az nem látott, csak kapaszkodott a kordonba, miközben hátulról ütötték a rendőrök, őt akarta ösztönösen elrángatni onnan.

"Amikor bevittek, senkinek nem volt fogalma, hogy akkor most mi lesz. Gondoljunk bele, Kaposvárról vezényelték ide a készenléti rendőröket. Ilyen országban élünk.

Ez ellen tüntetnek a diákok, normális oktatást akarnak, nem státusztörvényt. Mi meg azt akarjuk, hogy a rendőröktől a tanárokon át a háziorvosokig mindenki normális körülmények között élhessen, mi ezért voltunk itt" - fogalmazott.

A tájékoztatón Gelencsér Ferenc Momentum-elnök elmondta, a kormány megmutatta szerdán, mit jelent számára a gyermekvédelem, karhatalmistákkal fújatta könnygázzal a tüntető diákokat olyan sprayvel, amelyet nem is szabad 1 méteren belülről használni, mert tartós látáskárosodást okozhat.

"Ezt gondolja ma a magyar kormány a fiatalokról, az oktatásról és a jövőről."

A Várban Gelencsér Ferenc szerint több diákot előállítottak, szüleiket pedig nem értesítették erről, a Momentum politikusai tették meg ezt a rendőrség helyett. A TASZ pedig azonnali jogi segítséget nyújtott a bevitt diákoknak, akikhez viszont nem engedték közel az ügyvédeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×