eur:
391.1
usd:
367.04
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Újraálmodják a Műegyetem kertjét - a hallgatók

A Műegyetem és a kerületi önkormányzat közös célja, hogy egy városi közösség számára nyitott tér legyen, ahol a tudományos ismeretterjesztés szabadtéri formáival találkozhatnak a kisgyermekek és a mérnöki pálya, valamint a tudomány világa iránt érdeklődő fiatalok.

Hallgatói pályázatot hirdettek a BME egyetemkertjének közösségi térré formálására. Az ismeretterjesztő szabadtéri játékok terveit május 25-ig várja a több kar hallgatóiból álló csapatoktól a Műegyetem és az Insert - tudatta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szerdán az MTI-vel.

A Műegyetem és Újbuda Önkormányzatának közös célkitűzése, hogy a BME egyetemkertje a városi közösség számára nyitott tér legyen, ahol a tudományos ismeretterjesztés szabadtéri formáival találkozhatnak a kisgyermekek és a mérnöki pálya, valamint a tudomány világa iránt érdeklődő fiatalok - olvasható a közleményben.

Mint írják, a kezdeményezés arra ösztönzi a különféle tanszékek hallgatóit, hogy pályázatuk során építsenek egymás tudására, működjenek együtt alkotásaik létrehozásában, azokat pedig látványos, közérthető formában mutassák be az egyetem polgárai és a helyiek számára.

A tájékoztatás szerint a kedden megjelent pályázati felhívásra három kategóriában - tudománynépszerűsítő szabadtéri alkotások és játékok (installációk) készítése, köztéri bútorok tervezése, valamint tudománynépszerűsítő-közösségépítő események szervezése - nevezhetnek a BME aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákjaiból álló csapatok.

A május 25-i határidővel benyújtható pályázat célja, hogy olyan alkotások és programtervek szülessenek, amelyek a Műegyetem kertjének értékeire és az egyetemen folyó kutatómunkára is reflektálnak, valamint figyelembe veszik a helyi lakosok igényeit is - fogalmaznak a közleményben.

Kiemelt cél olyan szabadtéri alkotások és játékok létrehozása, valamint kapcsolódó események szervezése, amelyek a kisgyermekek és középiskolások számára mutatják be a Műegyetem kutatási témáihoz kapcsolódó tudományos érdekességeket és eredményeket - írják.

A projektek megvalósításának helyszíne az Egyetemkert Szent Gellért térhez közel eső - a CH, a K és a Könyvtár épületek által határolt - területe. A nyertes pályamunkák szeptember 2-ára tervezett Bartók Feszt programjainak részeként mutatkoznak be - emlékeztet az összegzés.

A közlemény kiemeli, hogy a sikeres pályázók összesen 2 millió 800 ezer forint díjazást nyerhetnek el a projektterveik megvalósítására. A díjazás mellett a szervezők szakmai egyeztetést biztosítanak a csapatoknak többek között építész, valamint műemlékvédelmi szakértőkkel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×