eur:
394.54
usd:
370.64
bux:
65187.77
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Budapest, 2020. október 26. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) székházának részlete a főváros XIII. kerületében, a Teve utcában. Az épület 1994-1996 között Finta József (Finta Stúdió) tervei alapján készült el. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ezek most a legmagasabb érvényben lévő vérdíjak Magyarországon

A nyomravezetői díj annak jár, aki az elkövetőt hitelt érdemlően megnevezi a hatóság előtt.

Évente ötven-száz nyomravezetői díjat tűz ki a rendőrség, 50 ezer forinttól 10 millió forintig. Ennél magasabb összegű vérdíjra már a szaktárca engedélye szükséges. Utóbbira jelenleg nincs példa, de tízmilliósból három is érvényben van Magyarországon – írja a magyarnemzet.hu, röviden ismertetve az ügyeket.

  • A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen, aki 2007. február 13-án hajnalban egy Kalasnyikovból több lövést adott le a rendőrség budapesti székházára. A lövések során személyi sérülés nem történt, de az épület több helyen megrongálódott. A rendőrség a bűncselekmény elkövetőjének azonosításához vezető adatok vagy bizonyítékok szolgáltatójának előbb 5 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel, majd felemelte azt 10 millió forintra.
  • Robbantással elkövetett bűncselekmény történt 2014. január 13-án egy Lehel utcai pénzintézetnél. a fővárosban. A bűncselekmény nem emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult. Az NNI robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés és közveszély okozásának gyanúja miatt folytatja az eljárást a jelenleg is ismeretlen tettes ellen. Az ügyben az országos rendőrfőkapitány által kitűzött 10 millió forintos nyomravezetői díj ma is érvényben van.
  • Az NNI nyomozást folytat K. Judit magyar állampolgár sérelmére elkövetett emberölés miatt ismeretlen tettes ellen. A nő szentesi albérletéből 2006. július 21-én – kétéves gyermekét egyedül hátrahagyva – ismeretlen helyre távozott, azóta nem adott magáról életjelet. K. Judit gyilkosság áldozatává válhatott. Az országos rendőrfőkapitány 2020-ban 10 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki az ügyben.

A lap emlékeztet, hogy a díjkitűzés bruttó összeg és annak fizethető ki, aki az elkövetővel kapcsolatban olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyek segítségével ez a személy azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik, és aki az információit az eljárás során ismerteti. Szükség esetén az eljáró hatóság a tanú védelmére megteszi a szükséges intézkedéseket – olvasható mások mellett.

Az eddigi legmagasabb nyomravezetői díjat a roma sorozatgyilkosok fejére tűzték ki, százmillió forint értékben, amit azonban nem kellett kifizetni, mivel a tetteseket a nyomozóknak sikerült elfogniuk.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Itt a magyar benzinárak valósága: senkinek nincs igaza

Itt a magyar benzinárak valósága: senkinek nincs igaza

A héten tárgyal a kormány egy esetleges üzemanyagárstop bevezetéséről, miután az elmúlt hónapokban az egekbe szökött a benzinár Magyarországon. A döntés alapját a KSH új, heti szinten megjelenő statisztikája fogja képezni, amelynek az első közlése már meg is történt a múlt héten. Felmerül azonban a kérdés: jó lehet ez az adatforrás a megfelelő kormányzati következtetés levonására? Milyen hibái vannak az árfigyelő rendszernek? Mi a helyzet az adókkal? Egyáltalán, tényleg drága a benzin Magyarországon, indokolt az árstop?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×