eur:
368.34
usd:
344.40
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
fotó: police.hu
Nyitókép: police.hu

Ez a legveszélyesebb közlekedésű és legivósabb vármegye is

Három és fél százalékkal több személysérüléssel járó baleset történt 2022-ben, mint 2021-ban. Ehhez tudni érdemes, hogy 2021-ben a járvány miatti korlátozások okán alacsonyabb volt a forgalom az utakon.

2022-ben 14 732 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt a KSH adatai szerint. Ez 3,5 százalékkal több a járvány csúcspontjának számító 2021-eshez képest, de 11 százalékkal kevesebb, mint a Covid-járvány nélküli 2019-ben.

Hat vármegyében csökkent a balesetek száma az egy évvel korábbihoz képest (leginkább Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, 10 százalékkal). Zalában azonban 15 százalékkos az emelkedés.

A Covid-járvány nélküli 2019. évihez képest Fejér vármegyében csökkent leginkább (26 százalékkal), míg Tolna vármegyében nőtt legjelentősebben (2,4 százalékkal) a balesetek száma.

A népesség számához viszonyítva 2022-ben a legtöbb baleset Vas, a legkevesebb pedig Nógrád vármegyében következett be.

A balesetek 3,2 százaléka végződött halállal, 29 százaléka súlyos, 68 százaléka könnyű sérüléssel járt. A halálos kimenetelű balesetek aránya Bács-Kiskun vármegyében volt a legmagasabb (6,7 százalék), a súlyos sérüléssel járóké pedig Fejér és Bács-Kiskun vármegyében (39-39 százalék).

Az összes baleset 67 százalékát személygépkocsival okozták, a kerékpár és a motorkerékpár részesedése mindössze 9,0, illetve 3,7 százalék volt, a kerékpárral okozott balesetek aránya Békés megyében volt a legnagyobb.

A balesetek 5,0 százaléka autópályán, autóúton, 38 százaléka főútvonalon következett be, előbbi aránya Pest megyében volt a legnagyobb.

Az ittas állapotban okozott balesetek száma 2,5 százalékkal, 1193-ra csökkent, a legtöbb eset (167) a fővárosban történt.

Alkoholos befolyásoltság legnagyobb arányban a Bács-Kiskun vármegyei (14 százalék), legkevésbé a fővárosi (5,3 százalék) balesetekben játszott szerepet.

Az emelkedő balesetszámmal összefüggésben a közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál 4,8 százalékkal többen, összesen 20 056-an sérültek meg. A legnagyobb növekedés (16 százalék) Zala vármegyében, míg a legnagyobb csökkenés (19 százalék) Fejér vármegyében történt.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
Karácsony Gergely és a főváros perre megy

Karácsony Gergely és a főváros perre megy

A fővárosi önkormányzat kedden benyújtja a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti keresetét a Fővárosi Törvényszékhez - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×