eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Pharmacist working at a pharmacy organizing products while wearing a protective face mask during the coronavirus outbreak.
Nyitókép: FatCamera/Getty Images

Zlinszky János: aggasztó a helyzet a gyógyszertárakban, azonnal lépni kell

Az elmúlt két évben egyre több gyógyszertár zárt be, főleg a vidéki kistelepüléseken működő fiókgyógyszertárak tűnnek el. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke olyan intézkedéseket sürget, amelyek legalább megállítják a bezárási hullámot.

A gyógyszertárak csökkenési tendenciája már tizenkét éve tart: körülbelül 160 közforgalmú gyógyszertárral van kevesebb Magyarországon – mondta el az InfoRádiónak Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke. A fiókgyógyszertárak száma körülbelül hatvannal csökkent, az elmúlt két évben ez a folyamat felgyorsult. Tavaly már 17 fiókgyógyszertárral volt kevesebb, idén január-februárban pedig hattal csökkent a számuk.

Az elnök szerint a gyógyszertárak megszűnése amiatt gyorsult fel, mert speciális, degresszív árrésszabályozás van a gyógyszer-kiskereskedelem. Tehát minél drágább egy gyógyszer, annál alacsonyabb árrés van rajta.

Egy bizonyos határ fölött fix 990 forintos árréssel értékesítik a gyógyszertárak a támogatott gyógyszereket.

Így mindegy, hogy 10, 50 vagy 100 ezer forint egy gyógyszer, 990 forint az árrés rajta. Az elmúlt tíz év tendenciája, hogy a támogatott gyógyszerek ára egyre magasabb lett, hiszen egyre több modern készítmény kerül forgalomba. Ez a strukturális probléma okozza, hogy a gyógyszertárak hosszú távú fenntarthatósága, gazdasági helyzete folyamatosan romlik – magyarázta.

Zlinszky János szerint a gyógyszertárak forgalmának döntő többsége támogatott gyógyszerekből áll. Az ezen realizált árrés

12 év alatt mindösszesen 6 százalékkal emelkedett.

Ez az időtáv alatt az infláció nagyjából 50 százalék volt, ráadásul az elmúlt egy-két évben hatalmas ugrás volt a gyógyszertári bérezésben is, hiszen nagy a szakemberhiány, és egyre magasabb bérrel tudnak a patikák gyógyszerészt, asszisztens találni. Emellett az energiaárak emelkedése az elmúlt egy évben jelentősen sújtotta a gyógyszertárakat is, hiszen a gyógyszertárolásnak hatóság által megszabott körülményei vannak: 25 fok fölött nem lehet gyógyszereket tartani, de 18 fok alatt sem lehet mindegyiket.

Így az eddig is éppen finanszírozható fiókgyógyszertárak száma most jelentősen csökkenni kezdett. Ma Magyarországon 670 ezer ember él olyan településen, ahol nincs közforgalmú fiók- vagy kézi gyógyszertár. Ha idén folytatódik csökkenő a tendencia, valószínűleg ez el fogja érni a 700 ezres nagyságrendet. "Nagyon fontos lenne olyan intézkedés, amivel legalább a tendenciát sikerül megállítani" – mondta a szövetség elnöke.

Megoldási javaslatok

Tavaly nyáron létrejött a Gyógyszerügyi Egyeztető Fórum, ahol a gyártói, a nagykereskedői, illetve a kiskereskedői oldal legnagyobb képviselői vannak jelen. Közösen próbálnak kialakítani egy olyan stratégiát, amely hosszú távú megoldás tud nyújtani. Ennek részeként a jelenlegi degresszív árrésmodell modernizálását alakítanák ki. "Az év közepe felé tudjuk majd ezt az egészségügyi kormányzatnak továbbítani" – jelentette ki Zlinszky János.

A szövetség elnöke szerint vannak olyan lehetőségek is, melyek nem kerülnének pénzbe az államháztartásnak, viszont rövidtávon és nagyon gyorsan tudnák stabilizálni a fiókgyógyszertárak helyzetét. A GYEF javaslata lazítaná a fiókgyógyszertárak működési feltételeit, ezáltal a működtetési költségeken lehetne spórolni, és tovább lehetne üzemeltetni a gyógyszertárakat.

Kidolgoztak egy olyan anyagot, mely a gyógyszerészek kompetenciáját bővítené: például a vakcinációt vagy a vényfelírási jogosultságot. Ezzel terhet tudnának levenni az egészségügy más területeiről. "Ezt minden gyógyszertár számára nem írnánk elő, egy lehetőségként szerepelne" – tette hozzá a szövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Közeleg a Balaton leglátványosabb eseménye

Közeleg a Balaton leglátványosabb eseménye

Várhatóan csaknem 550 hajó indul az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon. A július 18-án rajtoló Balaton-kerülő versenyről Haranghy Csabát, a Magyar Vitorlás Szövetség elnökét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×