eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Sunrise shot of the Hungarian parliament in Budapest with a reflection in Danube
Nyitókép: photo by Miroslav Petrasko/Getty Images

Szakértő: az ellenzék épp arról nem tud mit mondani, ami miatt a Fidesz a legerősebb

Az ellenzék sikertelenségének egyik oka, hogy nem foglal állást napjaink politikatudományi szempontból talán legfontosabb kérdésében – véli Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója

A kormánypárt álláspontja szerint a liberális demokrácia belső egyensúlya kibillent a liberális irányba, ezért kell harcolni a jelenlegi állapota ellen. Az ellenzék ezzel szemben úgy gondolja, hogy minden rendben van a liberális demokráciával, pontosabban, szerintük a Fidesz-szerű pártok okozzák annak válságát, ezért ha valahogyan sikerült kiiktatniuk ezeket a pártok a politika világából, akkor helyrebillen majd az egyensúly, és minden mehet tovább – fogalmazott Lakatos Júlia, aki szerint ezzel magyarázható az, hogy a Fidesz hosszú távon sikeres tud maradni, az ellenzék pedig képtelen visszakerülni a hatalomba.

A Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója emlékeztetett, hogy Orbán Viktor minden évben tart egy olyan elemzői beszédet Tusványoson, amiben az ideológiai szintet exponálja, amit aztán megfogalmaznak minden más szinten. "Ez egy politikai kommunikációs eszköz, de ennek az az előfeltétele, hogy a legmagasabb szintről legyen mondanivalója" – tette hozzá.

Az ellenzéknél erről viszont nincs gondolkodás a legfelső, tehát a makroszinten, mert abból indulnak ki, hogy egyrészt a liberális demokrácia nincs válságban, legfeljebb a Fidesz-típusú pártok miatt, másrészt pedig 2010 óta két fő mondanivalójuk volt: az Orbán-rendszert le kell váltani, valamint hogy a hétköznapi problémákról kell beszélni, vagyis szakpolitikai javaslatokat kell tenni, hogy ők hogyan csinálnák másképp. Miután viszont hiányzik a makroszint, nem tudják olyan hatékonyan lebontani, mint ahogyan a Fidesz – fejtette ki Lakatos Júlia. Szerinte az látható, hogy

ha az ellenzék hatalomra tudna kerülni, akkor pont arról nem tudna mit mondani, ami miatt a Fidesz a legerősebb.

A Méltányosság igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendszerváltás óta jelentős mértékben megváltozott a világ, tehát azok a jóléti ígéretek, amelyek az utóbbi 30 évben közszájon forogtak, vagy általános egyetértés volt benne, hogy milyen lesz az életünk, már nem olyanok, mint mikor azt elképzeltük, ezért

másfajta kérdésekre kellene reflektálnia a mai ellenzéknek:

nem szakpolitikai kérdésekre, hanem olyanokra például, hogy hogyan változott meg a világ, milyen geopolitikai változások vannak, és hogy melyek a liberális demokrácia valóban létező problémáira irányuló baloldali, liberális, zöld válaszok – emelte ki Lakatos Júlia.

"Ha az ellenfelemnél azt látom, hogy három szinten kommunikál, miközben én csak kettőn, akkor az a minimumelvárás, legalábbis elemezzem, mi a különbség a két stratégia között, végiggondolva azt, hogyan tudnék változtatni a sajátomon" – mutatott rá a szakértő, aki szerint így plusz szavazókat lehetne megszólítani, akár a bizonytalanok, akár a jelenlegi kormánypártiak táborából, hiszen az ellenzék legnagyobb kihívása az, hogy a kormányra jutáshoz plusz szavazókat kell megszólítania. Márpedig jelen stratégiájával csak azokhoz tud szólni, akik amúgy is Orbán-ellenesek – zárta gondolatait Lakatos Júlia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×