eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az új ügyeleti rendszer a mentőszolgálaton belül jön létre - a nap hírei

Nem fenyegeti veszély az Erasmus+ oktatási és a Horizont Európa kutatási programok folytatását - jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Brüsszelben. Németország egy századnyi, vagyis 14 darab Leopard 2 típusú harckocsit ad Ukrajnának

Nem fenyegeti veszély az Erasmus+ oktatási és a Horizont Európa kutatási programok folytatását, folyamatosan lehet tovább jelentkezni a kiírt pályázatokra - jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Brüsszelben. A miniszter elmondta, hogy "kompromisszumkereső" tárgyalásokat folytatott az oktatásért és kultúráért, illetve a költségvetésért felelős uniós biztossal, akikkel megállapodott, hogy az alapítványi fenntartású egyetemeken tanuló mintegy 180 ezer magyar diáknak nem kell attól tartania, hogy kimaradhat az Erasmus-programokból. Mint mondta, ugyanez érvényes a Horizont Európa kutatóprogramokra.

Az új ügyeleti rendszer a mentőszolgálaton belül jön létre, külön egységekkel, járművekkel jelentette ki az országos mentőszolgálat főigazgatója. Csató Gábor az Inforádió Aréna című műsorában hangsúlyozta, hogy nem a mentésből veszik el a kapacitást. Az ügyeletet elsősorban azok adhatják, akik most is az ügyeleti ellátásban dolgoznak. A főigazgató elmondta: 174 járásközpontban lesz ügyelet hétköznap délután 4 és este tíz között, hétvégén pedig reggel 8 és délután 2 között. Ezután pedig a mentőszolgálat sürgősségi ügyelete lesz elérhető 102 telephellyel.

Egészséges hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter, miután fogadta a hazai bankok vezetőit. Nagy Márton a többi között a februárban induló újra-iparosítási programról és a gazdasági folyamatokról egyeztetett. A tárcavezető kiemelte, hogy a Baross Gábor Hitelprogram a jelenlegi kitermelhetetlenül magas kamatok mellett olcsó forráshoz juttatja a vállalkozásokat.

Az energiaellátáshoz szükséges infrastruktúra-beruházások jelentős növelését tartja szükségesnek a területért felelős miniszter. Lantos Csaba az Indexnek azt hangsúlyozta: a kormány arra készül, hogy a következő hét évben az előző hét évhez képest ötszörösére fogja növelni a projekteket. Elsősorban a megújuló energiaforrásokat, a hálózatfejlesztéseket és a rugalmasságot fejlesztő infrastruktúrákat emelte ki.

Tavaly novemberben 563.600 forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók körében. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 387.800 forint volt. A bruttó átlagkereset 16,8, a nettó 17,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Németország egy századnyi, vagyis 14 darab Leopard 2 típusú harckocsit ad Ukrajnának – jelentették be hivatalosan Berlinben. Olaf Scholz kancellár elmondta, hogy emellett Németország összehangolja az Ukrajnát ugyancsak Leopardokkal támogató partnerek tevékenységét. Hozzátette: a csomaghoz németországi kiképzés, valamint lőszer, szállítás és karbantartás is tartozik. Közben az amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok 31 Abrams típusú harckocsit küld Ukrajnának.

A védelmi kiadási cél újabb emelésére számít a NATO főtitkára a szövetség júliusi vilniusi csúcstalálkozóján. Jens Stoltenberg egy német lapinterjúban azt mondta: frissíteni kell a 2014-ben, a GDP 2 százalékában meghatározott minimális célt, mert az csak egy évtizedre szólt.

Országos átlagban továbbra is csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint a vizsgált városok közül csökkenő tendencia figyelhető meg Békéscsabán, Budapesten az Észak-pesti és a Központi Szennyvíztisztító Telep mintáiban, a budapesti agglomerációs települések közös mintájában, Debrecenben, Salgótarjánban, Székesfehérváron és Szombathelyen. 13 mintavételi helyen stagnáló tendencia látszik, Kecskeméten ugyanakkor emelkedést mértek. ---- A múlt héten 627 új koronavírus fertőzöttet igazoltak, a kór szövődményeiben 29 beteg halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 5864-re csökkent. Jelenleg 472 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Egyelőre nem jött létre megállapodás a BKV-nál tartott bértárgyalásokon. Az egyeztetések rövidesen folytatódnak. A társaság közleménye szerint a menedzsment az alapbér fejlesztésének mértékén kívül a többi között a Budapest pótlék sávos bevezetésére, valamint a kulcspozíciókban dolgozó munkavállalók bérének kiemelésére adna lehetőséget.

Döntött a forrásmegosztásról a Fővárosi Közgyűlés. A kerületeket mintegy 232 milliárd forint, vagyis a teljes összeg 46 százaléka, míg a fővárost csaknem 273 milliárd forint, vagyis 54 százalék illeti meg. A megosztandó bevételek a múlt évihez képest csaknem 193 milliárd forinttal nőnek.

Egységesen tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák március 6-ától – döntött a Fővárosi Közgyűlés. A díjemelést azzal indokolták, hogy a taxisok számára érezhető költségemelkedéssel jár az üzemanyagok ársapkájának tavaly decemberi eltörlése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×