eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Police.hu
Nyitókép: Police.hu

Helyén a részletek: barter volt a Döcher-gyilkosság és a dunaszerdahelyi mészárlás

​​​​​​​Egy gyilkossági ügy soha nem évül el. Az aktákat végérvényesen csak akkor zárja le a rendőrség, ha elfogták a gyanúsítottat, és minden bizonyítékot be is szereztek ellene az eljárás során. Így volt ez az 1999-ben megölt Döcher György és a dunaszerdahelyi mészárlás ügyeiben is.

Az igazságszolgáltatás előbb vagy utóbb mindenkit utolér. Senki ne gondolja, hogy egy bizonyítottság hiányában lezárt ügyet nem lehet újból elővenni. A nyomozóhatóságok még a több mint húszéves aktákat is leporolják – ez volt a fő üzenete annak a sajtótájékoztatónak, amit közösen tartott a szlovák és a magyar rendőrség a 90-es évek leszámolásos ügyeinek felderítéséről. Az eseményen részt vett Štefan Hamran ezredes, a szlovák rendőrtestület elnöke és Balogh János altábornagy, magyar országos rendőrfőkapitány. Az ügyek részleteiről Jeney Áron ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója és Ľubomír Daňko ezredes, a Szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója számolt be – írja a police.hu.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták a két ország nyomozó hatóságainak mélyreható és konstruktív kooperációját, ami nagymértékben elősegítette a két, egymással szoros összefüggésben álló leszámolásos ügy sikeres feltérképzését, illetve bizonyítását. Ehhez az együttműködéshez adta meg az alapot magyar részről az a nyomozócsoport, amit 2011-ben hoztak létre az 1990-es években történt úgynevezett leszámolásos jellegű, megoldatlan bűncselekmények felderítésére. Cél volt annak a kiderítése, hogy ezen ügyeknek mi volt a kiváltó okuk, illetve hogy a végrehajtásukra utasítást adó személyek kaptak-e segítséget az államigazgatás, az igazságszolgáltatás vagy nemzetbiztonság területén dolgozó személyektől, illetve szervezetektől.

A nyomozati tevékenységet összehangoltan és zártan végző csoport tagjai az Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, több megyei rendőrfőkapitányság állományából kerültek ki, összesen 67-en. A totális elszigeteltségben és teljes hírzárlattal dolgozó nyomozócsoport eredményességének kulcsa nem a létszámtól függött, hanem a csoportba delegált tagok szakmai tudásától és elhivatottságától. A sikert pedig egyértelműen a szlovák és a magyar rendőrök közötti, napi szintű információcsere, valamint a közvetlen, ugyanakkor teljes mértékben szakmai alapokra épülő munkakapcsolat alapozta meg – olvasható.

Police.hu
Police.hu

A szlovák rendőrséggel együttműködő egység számos „döglött ügyet” vett elő, és kezdett el felgöngyölíteni a 2010-es években. Ilyen ügy volt az ismert médiavállalkozó, Fenyő János meggyilkolása. Mint köztudott, az üzletembert 1998. február 11-én ölték meg, és ugyancsak előkerült az Aranykéz utcai robbantás aktája is: a 1998. július 2-i merénylet nevezhető talán az 1990-es években a magyarországi szervezett bűnözésben végbemenő átalakulás legbrutálisabb csúcspontjának, ami négy halálos áldozatot és 27 sérültet követelt, valamint egy félig lerombolt utcát, és azt a tudatot hagyta maga után a magyar társadalomban, hogy senki sincs biztonságban. Két évtizednek el kellett telnie, de az elkövetők felelősségre vonása megtörtént.

Tekintve, hogy az elkövetők nemzetközi alvilági bűnszervezetekhez voltak köthetők, és számos szál Szlovákiába vezetett, a magyar rendőrök ezen ügyekben is összefogtak szlovák kollégáikkal, és ennek meg is lett a gyümölcse.

A két ország nyomozó hatóságainak folyamatos és fesztelen kapcsolata szoros együttműködést hozott a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) és a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) között is. Jó példa erre a szlovák oknyomozó újságíró ügyének felgöngyölítése – jegyzik meg. Mint ismeretes, az újságírót és menyasszonyát 2018. február 21-én saját házukban ölték meg. A szlovák nyomozók megállapították, az elkövetésnél használt fegyvert egy magyar férfi biztosította. Az ő beazonosítását és a nála tartott kutatást a KR NNI végezte.

A bartergyilkosság

1999-ben két alvilági leszámolás történt: egyik Magyarországon, másik Szlovákiában. 1999. február 2-án Budapesten egy XV. kerületi kisvendéglőben lelőtték az alvilági körökben jól ismert Döcher Györgyöt és a bolgár M. Dimitrovot. Majd 1999. március 25-én Dunaszerdahelyen, a Fontana bárban tíz ember életét követelő maffiagyilkosság történt. A szlovák és a magyar rendőrök közös nyomozásának köszönhetően kiderült, a két ügy összekapcsolódik. Egy magyar és egy szlovák maffiavezér megállapodott abban, hogy megöletik egymás riválisait. U. Alex (korábbi nevén D. Alex, alias Turek) megkérte a felvidéki maffia vezérét, S. Lajost, hogy ölesse meg korábbi bűntársát, Döcher Györgyöt, akivel megromlott a kapcsolata. Míg a gyilkosságért cserébe S. Lajos azt kérte Turektől, hogy végezze ki riválisait, a Pápay-klánt.

A két ügy összefonódása okán a KR NNI és a NAKA szoros és folyamatos kooperációban tárta fel a két leszámolás részleteit, és gyűjtötte össze a bizonyítékokat az ügyek vádképességéhez.

A magyarországi leszámolás

A XV. kerületi étteremben 1999. február 2-án húsz lövés történt. A vendéglő hátsó boxában hárman ültek. Döcher György a feleségével, illetve a bolgár M. Dimitrovval. A fejre leadott lövések következtében a két férfi azonnal meghalt. Az elkövető a feleséget életben hagyta. A leszámolás néhány másodpercig tartott, majd a tettes sietve távozott a vendéglőből, és a rá várakozó társával együtt egy autóval elhajtott a helyszínről.

A KR NNI életvédelmi nyomozóinak – szorosan együttműködve a szlovák társszervvel, a NAKA-val – sikerült felderítenie a bűncselekményt. A bizonyítékok egyértelműen alátámasztják, hogy S. Lajos két emberének adott utasítást a gyilkosságra: Sz. Árpádnak és B. Karolnak. Utóbbi adta le a halálos lövéseket egy Scorpion géppisztolyból, míg társa biztosította számára kintről a helyszínt, hogy a merénylet ideje alatt senki ne menjen be az étterembe.

Két elkövető – vagyis az utasítást adó, S. Lajos és a sofőr, Sz. Árpád – időközben elhunyt, így az ő felelősségre vonásuk nem történhetett meg, de a gyilkosság megrendelőjét, Tureket, azaz U. Alexet és a lövéseket leadó B. Karolt sikerült elfogni. Mindkettőjük kezén 2021. október 8-án kattant a bilincs. Míg Tureken Budapesten ütött rajta a KR NNI a TEK segítségével, addig B. Karolt egy nemzetközi művelet keretében Németországban sikerült elfogni.

A nyomozók a két férfit előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Jelenleg mind a ketten letartóztatásban vannak. A büntetőeljárás során a KR NNI életvédelmi és célkörözési főosztálya minden olyan nyomozási cselekményt lefolytatott, mely egyértelműen alátámasztja a két férfi bűnösségét. Miután a nyomozás lezárult, a KR NNI az iratokat vádemelés céljából 2022. november 25-én megküldte a Fővárosi Főügyészségnek, de már a büntetőeljárás nyomozati és vizsgálati szakasza végig ügyészi felügyelet alatt zajlott. A Fővárosi Főügyészség 2022 decemberében vádat emelt az ügyben.

Az ügy felderítésének további fejleményei is lettek, hiszen a KR NNI nyomozói egy évvel ezelőtt megtalálták Budapesten azt a fegyverraktárat, ahol a szlovák bűnszervezet tartotta a különböző típusú fegyvereit. Egy III. kerületi ingatlan pincéje szolgált a különböző pisztolyok, kézigránátok és lőszerek tárolására. A nyomozók itt nyolc különböző típusú fegyvert találtak, köztük géppisztolyokat, pisztolyokat, de még revolvert is. Ezek mindegyike működőképes volt, és alkalmas lett volna emberélet kioltására. A raktárban volt még 11 kézigránát is, amelyek szintén üzemképesek voltak, és 10-15 méteren belül halálosak. A helyszínen a rendőrök találtak még összesen 455 különböző kaliberű töltényt is, melyeket szintén lefoglaltak. A budapesti ház tulajdonosa ellen robbanóanyaggal vagy robbantószerrel, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt indult büntetőeljárás. Bár ezen tárgyak egyike sem kapcsolódik a Döcher-gyilkossághoz, ugyanakkor szorosan köthető az emberölést elkövető bűnbandához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×