eur:
393.58
usd:
368.52
bux:
66093.96
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Az árstop kivezetését sürgetik a szakmai szervezetek - a nap hírei

November után decemberben is Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az uniós tagállamok közül. Helikopterbalesetben meghalt az ukrán belügyminiszter.

A magyar piaci pozíciók megmaradását az árstop mihamarabbi kivezetése is segítheti – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Győrffy Balázs, a szervezet elnöke kiemelte: a magyar fogyasztói és nemzetgazdasági érdekekkel ellentétes folyamat, hogy a kiskereskedelmi áruházláncok a magyar termelők rovására egyre több élelmiszernél célozzák az import növelését. A köztestület szerint az élelmiszerárak emelkedésében tapasztalható lassulás lehetőséget nyújthat az árstop kivezetésére. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint is eljött az idő az árstopok kivezetésére. A VOSZ álláspontja alapján az árbefagyasztások feloldása fokozatosan történhet meg, a lakosság és a gazdasági szereplők teherbíró képességét figyelembe véve.

Az élelmiszerárak kiugró emelkedését vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal a kiskereskedelmi láncoknál. A GVH egyebek közt a piaci szereplőktől összegyűjtött információk elemzésével tárja fel a drágulás okait, de az egyedi panaszokat és a piaci jelzéseket is kivizsgálja.

Magyarországon a háztartások elkölthető jövedelme az uniós átlag alig felét érte el 2021-ben. Az Eurostat elemzése szerint a fizetési kötelezettségek levonása után megmaradt összeg, vásárlóerő eltéréssel súlyozott értéke Magyarországon 9.982 pont, míg ugyanez a legjobb eredményt produkáló Luxemburgban 32.132. A sereghajtó tagállamok Románia, Bulgária, Görögország és Magyarország voltak.

November után decemberben is Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az uniós tagállamok közül, a pénzromlás mértéke 25 százalékos volt - közölte az Eurostat. A végleges adatok alapján a régióban a cseh infláció 16,8 százalékos volt decemberben, míg a lengyel fogyasztói árak 15,3 százalékkal emelkedtek. A szlovák, a bolgár és a román áremelkedés üteme még ettől is elmaradt. Novemberhez képest decemberben az unió 22 tagállamában csökkent az infláció.

Az építőiparban a termelés visszaesését, a megrendelés-állomány csökkenését valószínűsíti az idén az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége. Ezeket a várakozásokat azonban a szövetség elnöke, Koji László szerint az idén is elérhető családi otthonteremtési kedvezmény mérsékelheti. Az építőipari cégek jelzései alapján az ágazat teljesítménye 10-15 százalékkal kisebb lehet 2023-ban, mint tavaly volt.

Megemelték a sikeres nyelvvizsga díjához nyújtott támogatást: a korábbi 50 ezer forintról 58 ezer forintra emelkedett januártól a hozzájárulás - erősítette meg a fiatalokért felelős helyettes államtitkár. Nagy-Vargha Zsófia elmondta, az első sikeres nyelvvizsga díjának visszatérítése alapvetően 35 éves korig jár, de gyermekvállalás esetén megszűnik a korhatár. Ugyanez igaz a fiatalok jogosítványszerzésének támogatására is hozzátéve: a sikeres KRESZ vizsga díját 25 ezer forintos értékhatárig visszafizetik a húsz év alattiaknak, de aki kisgyermekkel van otthon, korhatár nélkül élhet a támogatási formával.

Szombaton 10 órától tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat. Az Oktatási Hivatal közlése szerint a 9. évfolyamra, a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a Belügyminisztérium által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok adhatnak számot a tudásukról. Azok a felvételizők, akik a szombati vizsgán nem tudnak részt venni, a január 31-ei pótló írásbelin vizsgázhatnak.

Csaknem a felére csökkent az új koronavírus fertőzöttek száma a múlt héten a január 11-ei adatokhoz képest. Összesen 886 új esetet regisztráltak, a kór szövődményeiben 51 beteg halt meg. Az aktív fertőzöttek száma 8597-re csökkent. Jelenleg 523 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 61-en vannak lélegeztetőgépen. A szennyvízben csökken a koronavírus koncentrációja a korábbi hetekben tapasztalt emelkedés után.

Helikopterbalesetben meghalt az ukrán belügyminiszter, a helyettese és egy államtitkár. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat megerősítette, hogy a balesetben 14-en haltak meg, köztük egy gyermek, valamint 25-en sérültek meg, beleértve 11 gyermeket. A baleset a Kijevhez közeli Brovariban történt, a helikopter az ukrán belügyi delegációval a fedélzetén egy óvoda és egy lakóház mellett zuhant le, ahol aztán tűz keletkezett. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vizsgálja a baleset körülményeit.

Az ENSZ-főtitkár szerint siralmas állapotban van a világ az egymással összekapcsolódó számtalan kihívás miatt. António Guterres a davosi Világgazdasági Fórum második napján a kihívások között említette a klímaváltozást és az ukrajnai háborút is. Úgy fogalmazott: a csatát éppen elveszítjük a globális felmelegedéssel szemben.

Franciaországban országos sztrájk lesz holnap, tiltakozásul a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen. A munkabeszüntetés az előrejelzések szerint jelentős közlekedési fennakadásokat okoz majd, és hatása az oktatásban is erőteljes lesz, miután az általános iskolai tanárok 70 százaléka, a középiskolaiaknak pedig fele csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz.

Magyar animáció is szerepel a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Erhardt Domonkos, Szemem sarka című rövidfilmjének premierjét február 16-án vetítik a világ egyik legrangosabb filmes seregszemléjén

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Ha igazán izgalmas tőzsdei befektetéseket keresünk, akkor néha érdemes lehet kitágítani a fókuszunkat a megszokott „állampapír-OTP-nagy amerikai cégek" nexusából, és akár egészen távoli országok részvénypiacain is körülnézni. Elemzésünkben pontosan erre teszünk kísérletet, egy olyan ország egyik legizgalmasabb iparágából szemezgetünk, amely számos elemző várakozása alapján óriási növekedés és gazdasági fejlődés előtt áll.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×