eur:
395.14
usd:
371.22
bux:
65302.71
2024. április 19. péntek Emma
Young woman with red hair buying groceries in a local supermarket, feeling depressed by the high prices in the store and leaning on her shopping cart
Nyitókép: Brothers91/Getty Images

Kiábrándító magyar adatot közölt az Eurostat

A várakozásoknak megfelelően decemberben is a legmagasabb volt az Európai Unióban a magyar infláció – derül ki az Eurostat szerdán közölt adataiból. A 25 százalékos magyar adat mellett egyedül Lettországban és Litvániában érte el a 20 százalékot az éves ráta.

A KSH már a múlt héten közölte, hogy decemberben a vártnál kisebb mértékben, de tovább emelkedett az infláció, így 24,5 százalékkal nőttek itthon a fogyasztói árak. Az elemzők előzetesen ennél lényegesen magasabb, 25,8 százalékos inflációt vártak, vagyis akár kellemes meglepetés is lehetett volna az adat.

Az viszont már az adat megjelenése után sejthető volt, hogy novemberhez hasonlóan ismét a magyar inflációs ráta volt a legmagasabb az Európai Unióban, hiszen miközben a legtöbb országban már csökkent a nyomás, nálunk az üzemanyagok árstopjának eltörlése miatt 22,5 százalékról 24,5 százalékra emelkedett a ráta – írja a Portfolio.

Mint olvasható, az Eurostat szerdán megjelent adatai alá is támasztották ezt az előzetes vélekedést. Az uniós statisztikai hivatal által vizsgált harmonizált árindex (HICP) 25 százalék volt Magyarországon, miközben a második legmagasabb lett adat 20,7 százalék, a harmadik litván pedig 20 százalék volt. Európában a legalacsonyabb infláció Spanyolországban, Luxemburgban és Franciaországban volt.

A havi változást vizsgálva kiderül: csak a svéd 2,1 százalékos áremelkedés volt magasabb a magyarnál. Az EU-ban mindössze tíz országban mértek emelkedést, de ezek közül csak a svéd és a magyar volt egy százalék felett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×