eur:
392.37
usd:
365.87
bux:
66823.06
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook: Liget Budapest.

Gyorgyevics Benedek: a Városliget energiahatékony épületei milliárdokat takarítanak meg

A Liget Budapest Projekt keretében létrejött épületek fűtéséhez a föld hőenergiáját használják fel, gázra pedig egyáltalán nincs szükség.

"A Liget Budapest projekt egy egész érdekes fejlesztés eredménye, hiszen már önmagában az nagyon innovatív, hogy a tervezéssel foglalkozó csapat a beruházást is végigvitte, és az üzemeltetést is a kezében tartja. Mintegy 99 évig ez ugyanaz a csapat: a Városliget Zrt." – mondta az InfoRádiónak Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Véleménye szerint ez azért kiemelkedően fontos, mert így azok a szakemberek, akik energetikai és épületgépészeti szempontból működtetik a világszínvonalú intézményeket, már a tervezés időszakában jelen voltak. Így olyan energiahatékony épületek "nőttek ki", mint az egykori felvonulási téren lévő Néprajzi Múzeum, az egykori Hungexpo-épületeknél a Magyar Zene Háza vagy a több mint 350 ezer műtárgynak hátteret biztosító Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ. Ezek az épületek a föld hőenergiáját használják ki, és talajszondás hűtéssel és fűtéssel működnek.

Gyorgyevics Benedek szerint így

az épületeket a méreteikhez képest az energiaválság idején is elképesztő mutatókkal lehet üzemeltetni.

Ennek ellenére érezhető az energiaválság, mert elektromos áramra szükség van – már csak a talajszondák működtetéséhez és a világításhoz is. "Rendkívül jó helyzetben vagyunk az összes többi közintézményhez képest, hiszen ezek az előrelátó fejlesztések most súlyos milliárdokban mérhető megtakarítást jelentenek minden évben" – jelentette ki.

A fűtéshez gázt nem használnak, aminek egyrészt az energiahatékonyság miatt van jelentősége, másrészt pedig mert a Liget Budapest projekt elején vállalták, hogy az épületek zéró emissziósok lesznek. Az épületek károsanyag-kibocsátása megfelel a 21. század kritériumainak, tehát nincs érdemi terhelésük a környezetre.

Az okosépületekben

az energiafelhasználást a látogatottság szerint tudják alakítani.

Gyorgyevics Benedek szerint egy sok látogatót vonzó intézménynél – legyen szó plázáról, bevásárlóközpontról vagy kulturális intézményről – a nap csak bizonyos szakában jönnek sokan, de ezen belül is el lehet különíteni, hogy mely időszakokban van csúcsterhelés. Az épültekbe olyan energetikai rendszerek kerültek, melyek ezt folyamatosan monitorozzák, és ehhez optimalizálják az energiafelhasználást.

A korszerű energiamenedzsment rendszer beépítésével egy bevásárlóközpontban is 20-30 százalékos energiamegtakarítás érhető el. "Ez az, ami tényleg egy egészen modern technikát költöztet a Városligetbe, és amely a végén közpénzben mérhető megtakarítást jelent" – mondta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigagatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×