eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Budapest, 2022. május 22. A Tungsram Operations Kft. székhelyének egyik bejárata a főváros IV. kerületében, a Váci úton. A gyár az egykori 1909-ban alapított az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. utóda, amely a Tungsram izzólámpa védjegyet is megalkotta - fantáziaszó, amely két szónak, a volfrám angol nevének, a tungsten szónak, és a német Wolfram szónak az egyesítéséből származik - ami 1989-től General Electric (GE), 2018-től pedig, a Tungsram Csoport részeként működő Tungsram Operations Kft. a villamos világító eszközök és elektronikai termékek gyártásával. A cég további négy telephellyel rendelkezik Magyarországon. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Darabolják a Tungsramot, és több száz dolgozónak lehet már meg az új helye

Néhány tucatnyi munkavállalója van már csak a hajdan több tízezer főt foglalkoztató cégnek. A hullámokban történt elbocsátások után most arról érkeznek hírek, hogy alakulnak az együttműködési megállapodások a dolgozók új munkahelyeiről.

A Tungsram a koronavírus-járvány miatt került nehéz helyzetbe, az energiaválságba pedig már beleroppant. A cég hajdan 40 ezer embernek adott munkát. Most az utolsó ezer dolgozót küldték el, és még ötvenen sem maradtak a felszámolás alatt álló vállalatnál.

A Liga Szakszervezetek elnöke már májusban arról beszélt az InfoRádióban, hogy a Tungsram kritikus helyzetben van. „A törvényes kötelezettséget meghaladó mértékű végkielégítésről, felmentési időről és egyéb juttatásokról nem sikerült megállapodni a munkáltatóval” – fogalmazott akkor Mészáros Melinda.

A hajdan 40 000 embert foglalkoztató Tungsram helyzetére júliusban a DK országgyűlési képviselője hívta fel a figyelmet napirend után a parlament plenáris ülésén. Varju László szerint a dolgozók egyértelmű jelzést kaptak a vállalatvezetés részéről, amikor közölték: a Covid-járvány és a vele érkező gazdasági világválság, az energia- és nyersanyagárak többszörös mértékű drágulása, a globális logisztikai gondok, a beruházások, projektek elcsúszása és felfüggesztése miatt a költségek alapos racionalizálására, csökkentésére van szükség. Ennek érdekében több intézkedés helyeztek kilátásba a kollektív szerződés három pontjának a felmondásával.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter augusztusban a Kormányinfón segítséget ígért a Tungsram 1600 elbocsátott dolgozójának, hozzátéve azt is, hogy a kormány reményei szerint a munkavállalók jelentős részének a környékbeli, folyamatban lévő befektetések maguktól is álláshelyet kínálnak.

November elején biztossá vált, hogy felszámolják a Tungsramot, aminek élére új vezérigazgatót neveztek ki, most pedig a Népszava azt írta, hogy karácsony előtt a cég szinte minden dolgozóját elbocsátották. A négy gyárban az 1000 munkásból mindössze 30-an, 40-en maradtak. Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint az alkalmazottak többsége közös megegyezéssel, végkielégítés birtokában távozott.

A cég néhány, még sikeres egységét most várhatóan kisebb vállalatokba szervezik át, hogy befektetőket tudjanak találni a további működtetésükhöz.

Az MTI-nek hétfő délután a Tungsram Operations Kft. megerősítette: előrehaladott tárgyalások folynak, és csaknem ötszáz, eddig a Tungsramnál alkalmazott munkavállaló továbbfoglalkoztatása várható a jövő év elejétől. A munkaadó pénteken levélben tájékoztatta a munkavállalókat, hogy Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Budapesten és Hajdúböszörményben is új cégek veszik át és foglalkoztatják tovább a dolgozókat a jelenlegi tevékenységi körökben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×