eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Autók haladnak a hóesésben Salgótarjánban 2019. január 5-én.
Nyitókép: MTI/Komka Peter

Havazás, hófúvás jön, figyelmeztetést kaptak az autósok

Az időjárási előrejelzések alapján a 2022-23-as téli szezon első országos havazására kerülhet sor most.

A hétvégén a legtöbb, akár 10-15 centiméter friss hó az Alpokalján, a Bakonyban és az Északi-középhegység magasabb pontjain hullhat.

A Magyar Közút szakemberei azt ígérik, hogy minden rendelkezésükre álló eszközt és szakembert bevetnek majd a következő napokban, ahol lehet, ott előszórási, preventív sószórási munkákat is végeznek. Ugyanakkor a folyamatos munkavégzésük mellett az intenzív havazás mellett

időszakosan téli útviszonyokra is fel kell készülnie az autósoknak, főleg Észak-Dunántúlon és a Bodrogközben, ahol a 70-75 km/órás széllökések már a szombat esti órákban is hófúvást eredményezhetnek.

A közútkezelő ezért arra kér mindenkit, hogy a következő napokban még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és csak a téli közlekedésre alkalmas járművekkel induljanak el.

Várható időjárás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délutáni előrejelzése alapján éjfélig az Alpokalján, a Bakonyban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, majd

vasárnap már másutt is egyre többfelé válthat havazásba az eső, ugyanakkor a váltást követően a legtöbb helyen gyorsan gyengül, szűnik a csapadék a vasárnap déli órákig.

Vastagabb hótakaró kialakulására főként az Alpokalja, a Dunántúli- valamint az Északi-középhegység magasabb részein lehet számítani. A nyugati, valamint az északkeleti tájakon van esély 1-6 centiméteres hóréteg kialakulására - ezt követően vasárnap este az Ózd-Békéscsaba vonal mentén kialakuló intenzívebb hózáporokból szintén hullhat további 1-5 centiméter friss hó.

A közutas cég amellett, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel mindent megtesz az utak takarítása, síkosságmentesítése érdekében, a közlekedők együttműködését is kéri: a sofőrök

  • vezessenek lassabban, óvatosan, az évszaknak megfelelően,
  • csak megfelelően felkészített, átvizsgált és téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el,
  • a nehéz tehergépjárművekkel közlekedők pedig ha tehetik, várják meg az intenzívebb havazás végét, mert ha egy hegyvidéki szakaszon, akárcsak latyakos úton is megtorpannak és nem tudnak továbbhaladni, a mögöttük feltorlódott forgalomban kell várakoznia a közutas munkagépeknek is.

A közlekedőknek érdemes utazás előtt tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről, az út- és látási viszonyokról.

Folyamatosan frissülő információk az Útinform oldalán!

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×