INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

a nap hírei

hírösszefoglaló

napinfó

inforádió

Toplistás zöldmezős beruházás a BMW debreceni gyárának felépítése - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

24 pályázat érkezett a Korrupcióellenes Munkacsoport nem kormányzati szereplőket képviselő tagjaira. Az ukrán nép iránti még erősebb szolidaritásra szólította fel egyházát és a világot Ferenc pápa a közelgő téli időszak miatt.

Akkumulátor-összeszerelő üzemet is létrehoz épülő debreceni gyárában a BMW. A projekt összértéke így eléri a 800 milliárd forintot, és ezzel Magyarország történetének harmadik legnagyobb zöldmezős beruházása lesz - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter beszámolója szerint az üzem felépítése ötszáz munkahelyet teremt az eredetileg tervezett ezren felül, amihez az állam 13,5 milliárd forint támogatást nyújt. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a beruházás további lendületet ad a magyar autóiparnak, amelynek termelési értéke az idén először átlépheti a 10 ezer milliárd forintot.

A digitális és a zöld átállás kerül a középpontba az európai uniós források felhasználásánál, a 2027-ig tartó időszakban – közölte a területfejlesztési miniszter Miskolcon. Navracsics Tibor a Megyei Államigazgatási Kollégium rendezvényén kiemelte: a 2021-2027-es uniós költségvetési időszak egyik legfontosabb célja, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama közé tartozzon. Brüsszelben december 6-án döntenek az uniós pénzügyminiszterek arról, hogy a Magyarországgal szemben zajló jogállami eljárás keretében felfüggesszék-e az uniós források egy részét.

Összesen 24 pályázat érkezett az Integritás Hatósághoz a Korrupcióellenes Munkacsoport nem kormányzati szereplőket képviselő tagjaira. Az uniós közbeszerzéseket ellenőrző Integritás Hatóság közlése szerint a kiértékelés megkezdődött, a 10 civil szervezeti tagot december elsejéig kiválasztják. A pályázókról nem közöltek részleteket, de a K-Monitor és a Transparency International is pályázott a Korrupcióellenes Munkacsoportba. A testületnek 21 tagja van. Az Integritás Hatóság és a Terrorellenes Munkacsoport is az Európai Bizottságnak tett vállalások közé tartozik.

A kormány célja a családpolitikai intézkedések finomhangolása - mondta a családokért felelős államtitkár egy demográfiai konferencián. Hornung Ágnes kiemelte: a családok támogatására eddig egy jól működő rendszert dolgozott ki a kormány, de ez nem jelenti azt, hogy azon ne kellene és lehetne változtatni. Hangsúlyozta: a gyerekek felneveléséhez, többek között kiszámítható egészségügyi rendszer és oktatás szükséges. Varga Judit igazságügyi miniszter arról beszélt: Magyarország és Európa hosszútávú társadalmi fejlődésének és gazdasági fenntarthatóságának záloga a demográfiai trendekben történő fordulat.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánítja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának fejlesztésével kapcsolatos hatósági ügyeket a kormány - írja a Magyar Közlöny. A projekt a 8. kerületi Diószegi Sámuel utcában és az Orczy úton lévő ingatlanokat érinti. A hatósági ügyek magukban foglalják a beruházás előkészítéséhez, megvalósításához, használatbavételéhez, üzemeltetésének beindításához szükséges tevékenységeket. Ennek értelmében például nem kell építészeti-műszaki tervpályázati eljárást lefolytatni és nincs szükség településképi véleményezési eljárásra sem.

Eddig több mint 230 ezer köbméter, hatósági áras tüzelő jutott el több tízezer magyar háztartáshoz – írja Facebook-posztjában az agrárminiszter. A tárca szerint rendkívüli mértékű igény érkezett eddig az állami erdőgazdaságokhoz a tűzifaprogram keretében, és sokan már előre megveszik a jövő évi tűzifát is. Nagy István hozzátette: a lakosság kiszolgálása folyamatos.

Az ukrán főváros lakásainak felében sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást, és harmadában a fűtést a szerdai orosz rakétatámadások után. Vitalij Klicsko kijevi polgármester hangsúlyozta, hogy a szakemberek tovább folytatják a helyreállítási munkálatokat. Az ukrán állami energiaszolgáltató vállalat arról tájékoztatott, hogy az ukrajnai áramtermelők az ország fogyasztási szükségleteinek több mint 70 százalékát biztosították, a létfontosságú infrastrukturális létesítmények minden területen kapnak áramot.

Ukrajna további támogatását szorgalmazza az észak-atlanti szövetség főtitkára, mert szerinte ezzel növelhető leginkább a békés megoldás esélye. Jens Stoltenberg a tagországok külügyminisztereinek jövő heti bukaresti tanácskozás előtt azt hangsúlyozta: a szövetségnek segítenie kell Ukrajna jogos önvédelmét. A főtitkár arra számít, hogy a bukaresti találkozón a külügyminiszterek megállapodnak Ukrajna további támogatásáról.

Az ukrán nép iránti még erősebb szolidaritásra szólította fel egyházát és a világ egészét Ferenc pápa a közelgő téli időszak miatt. A katolikus egyházfő a háború 9. hónapjában az ukrán népnek írt levelében elismerését fejezte ki a bátor és méltóságteljes kiállásért. Ferenc pápa most is a harmincas évek elején Ukrajnában átélt éhínséghez, az általa népirtásnak nevezett holodomorhoz hasonlította a jelenlegi helyzetet. A Sztálin által okozott éhínségnek szombaton lesz az emléknapja.

Irán növeli katonai jelenlétét az Irakkal közös határánál. Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette: az ország nyugati és északnyugati határához kirendelt páncélozott alakulatok feladata a kurd ellenzéki csoportok megállítása, amelyek Teherán szerint részt vettek az Iránban két hónapja tartó kormányellenes tüntetések megszervezésében. A kurd alakulatok tagadják Teherán vádjait. Irak ugyancsak határvédelmi intézkedéseket rendelt el.

Kapcsolódó hang

Napinfo - 2022. november 25.
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018