eur:
394.44
usd:
369.6
bux:
65735.37
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: pixabay

Amit a forrólevegős sütőkről tudni érdemes… (x)

A forrólevegős sütők csupán az utóbbi egy-két évben léptek elő az ismeretlenség félhomályából. Az egészséges táplálkozás hívei régóta ismerik őket, de sokáig aránytalanul drágák voltak a hagyományos olajsütőkhöz képest. Szerencsére mára megváltozott a helyzet, így mindenképpen érdemes alaposabban megismerkedni velük. Az sem mellékes, hogy az ilyen készülékekben sütött ételek egészen más ízvilággal rendelkezhetnek, mint amit megszokhattunk.

A hagyományos olajsütőkkel ellentétben a forrólevegős sütők forró légtömeget használnak az ételek elkészítése során. Ez értelemszerűen magyarázza, miért tartalmaznak kevesebb olajat és zsírt az így készített finomságot.

Ha forrólevegős sütőt használunk, az ételeink ízét nem az olajok határozzák meg. Maga a sütés némileg több időt vesz igénybe, mint a hagyományos fritőzök esetében, viszont sokkal kényelmesebb a használatuk. A sütés indítását követően gyakorlatilag nincs teendőnk, a gép elvégzi a feladatát. Persze igény szerint átfordíthatjuk a szeleteket, de az egyenletes sütés enélkül is megvalósul.

Ezért szeretjük a forrólevegős sütőket

A forrólevegős sütők népszerűségének a legfőbb oka, hogy egész sor előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Ezek közül elsőként az egészségesebb sültek készítésének lehetőségét kell említeni; mivel a készülékek csupán egy kanálka olajat használnak, így az elkészített ételek egészségesebbek, ráadásul mentesek az átható olajíztől.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a minimális olajhasználatnak köszönhetően a készüléket biztonságosabban használhatjuk, és még a terjengő olajszagot sem kell elviselnünk. A különféle sütési programoknak köszönhetően változatossá tehetjük a különböző ételek elkészítési módjait.

Persze nem szabad elhallgatni azt sem, hogy a forrólevegős sütők rendelkeznek egy-két hátrányos tulajdonsággal is. Bizonyos – zsírban süthető – ételek elkészítése ilyen módon nem lehetséges. Általánosságban elmondható, hogy ezek a készülékek némileg drágábbak a hagyományos fritőzöknél.

Mit vegyünk figyelembe vásárlás előtt?

Elsőként a típussal kapcsolatban érdemes döntést hoznunk. A kereskedelmi kínálatban jellemzően háromféle megoldással találkozhatunk. A statikus sütők képviselik az alaptípust, ezek egyszerűen forró levegőt keringetnek az étel közelében. A dinamikus sütők keverőlapátokkal rendelkeznek, így sütés közben képesek átfordítani az ételeket. Az úgynevezett halogén sütők pedig infravörös technológián alapulva segítik a forrólevegős fritőzök munkáját. Ez a típus gyorsabb sütésre képes, mint a statikus és a dinamikus változat.

A forrólevegős sütők fontos tulajdonsága a kapacitás. Elsősorban azt érdemes mérlegelnünk, hány fő számára szeretnénk ételeket készíteni. A legkisebb készülékek jellemzően 1-1,5 literes főzőkosárral rendelkeznek, a legnagyobbak kapacitása elérheti az 5 litert is. A többszintes kialakítással rendelkezők egyidejűleg a főétel és a köret elkészítésére is alkalmasak.

Ne feledkezzünk meg a maximális sütési hőmérsékletről sem. Sok készülék maximális teljesítőképessége 200 Celsius-fok, viszont sok étel elkészítése inkább 220 fokot igényelne. Érdemes előnyben részesíteni azokat a változatokat, amelyek ezt lehetővé teszik számunkra.

Hasznos, ha a készülék különböző időzítő és automata beállítási funkcióval rendelkezik. Ezeknek köszönhetően a sütés kényelmesebb lesz, ráadásul biztosak lehetünk benne, hogy olyan végeredményt kapunk, amilyet szeretnénk.

(x)

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×