eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A railroad crossing with the gate closed as a freight train passes eastbound from Los Angeles through the Southern California desert at Kelso Junction located in the Mojave Desert in eastern San Bernardino County, California.
Nyitókép: Art Wager/Getty Images

Ők már nem értek át: lesújtó, ami a vasúti átjárókban történik

Megduplázódott a vasúti átjárókban meghaltak száma

Idén már harmincegyen vesztették életüket vasúti átjárós közlekedési balesetben október végéig – közölte a MÁV sajtóosztálya a Vezess.hu érdeklődésére.

Mindez drasztikus emelkedés a 2021-es tragédiaszámhoz képest, akkor ugyanis 17 ember halt meg hasonló balesetben tízenként hónap alatt. Két éve pedig „csak” hat ilyen halálos kimenetelű balesetről tudni, ami még inkább tragikussá teszi az idei helyzetet.

Személysérüléses balesetekből 82 történt szűk tíz hónap alatt, csaknem ugyanannyi, mint tavaly egész évben. Ha hasonló tendencia mutatkozik az év hátralévő részében, ebből a szempontból az elmúlt öt esztendő legrosszabbja lehet az idei.

Az állami vasúttársaság egyebek mellett arról is tájékoztatta az autós híroldalt, hogy az országban található 1233 félsorompó 966 rúdját törték le az autósok mindössze nyolc hónap alatt idén.

Megjegyzik, józan ésszel nehezen felfogható, hogy egy már lecsukódott félsorompónak hogyan és miért megy neki egy-egy személyautó, tehergépjármű, stb., ráadásul úgy, hogy a sorompó lehajlása előtt már pirosan villog az út szélén álló lámpa.

Ez nem csak életveszélyes manőver, hanem természetesen anyagi kár is keletkezik.

A MÁV közlése szerint a személysérüléses közlekedési balesetek 70 százalékban olyan vasúti átjárókban történtek, amik fény- és félsorompóval egyszerre védettek, de minimum lámpákkal.

Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a kerékpárosok és gyalogosok is, akik körülnézés nélkül haladnak át a kereszteződéseken, vagy nem a kijelölt átjárókat használják. Az őket ért baleseteket sok esetben „az érzékszervek működését akadályozó tényezők, például a fülhallgatóval történő közlekedés, a kapucnis ruházat vagy a mobiltelefon használata okozzák”.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×