eur:
390.96
usd:
366.89
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Bucsy Levente/Infostart

Új dimenzióba léphetnek a jövő héten pedagógustiltakozások

Hatvan dél-pesti tanár szünteti be a munkát a jövő hétre. Több száz pedagógus ígéri, hogy határozatlan időre csatlakoznak hozzájuk, amennyiben retorzió érné őket a fellépésük miatt.

„A Karinthy Frigyes Gimnázium 34 tanára, illetve a szintén a tankerületünkben lévő Brassó Utcai Általános Iskola 26 tanára bejelentjük, hogy november 14–18. között személyenként változó időtartamú, de összesen egyhetes munkabeszüntetésbe – polgári engedetlenkedés vagy sztrájk – kezdünk”
– írta a 24.hu-nak Berta Beáta, a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium pedagógusa.

Egyúttal jelezte: ezzel a lépéssel szeretnék kifejezni, hogy nem tartják elegendőnek és megfelelőnek azokat, az oktatásirányítás részéről érkezett reakciókat, amelyeket a hetek óta tartó, országos megmozdulásokra kaptak válaszul.

Mint írják, a sok jelzésük dacára még ígéretekben sem körvonalazódik a megoldás, nem látszik kormányzati szándék az oktatás legégetőbb problémáinak rendezésére.

„Úgy gondoljuk, kötelességünk szót emelni a fenti problémák megoldása érdekében, mert nem szeretnénk és nem is tudunk egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a leginkább érintett szereplők (tanárok, diákok, szülők) véleményét nem hallgatják meg.

Nem akarunk csendben maradni, és még évekig, évtizedekig úgy tenni, mintha jól működne az oktatás! A csend nem rend!”

– fogalmaztak a pedagógusok.

A pedagógus-szakszervezetek hétfőn két órán át tárgyaltak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről, de semmilyen eredményre nem jutottak.

A hvg.hu arról ír, hogy a munkabeszüntetésbe kezdő tanárok támogatására több száz kollégájuk jelezte, hogy határozatlan időre csatlakoznak hozzájuk, amennyiben aránytalan retorzió érné őket a fellépésük miatt. A lapnak a Tanárok a Tanárokért csoport juttatott el erről közleményt.

Ez a lépés a csoport szerint több iskola, de akár teljes tankerületek megbénulásához vezethet és nem csak a fővárosban.

400 budapesti, több mint 600 szegedi és Szeged környéki, valamint további 100 vidéki pedagógus vesz részt már a munkabeszüntetéssel reagáló mozgalomban,

többek közt Sopronban, Vácon, Keszthelyen és más településeken is – állítják.

A Tanárok a Tanárokért közleményében úgy fogalmaznak: a csoport eleve azzal a céllal jött létre, hogy az összefogás, szolidaritás révén megelőzze, megakadályozza a demonstrációkban résztvevők ellen irányuló retorziókat, ezzel segítve, hogy a pedagógusok tiltakozásának, nyomásgyakorlásának tágabb tere legyen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×