eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Határidő előtt teljesítheti Magyarország az uniós források kifizetéséhez szabott feltételeket – a nap hírei

Már jóval a december közepéig meghosszabbított határidő lejárta előtt teljesítheti Magyarország az uniós források kifizetéséhez szabott feltételeket – mondta Navracsics Tibor. Nem változtatott a jegybanki alapkamat szintjén a monetáris tanács, az indoklás szerint ez összhangban van az árstabilitási cél elérésével. Hivatalba lépett Rishi Sunak, az Egyesült Királyság új miniszterelnöke.

Már jóval a december közepéig meghosszabbított határidő lejárta előtt teljesítheti Magyarország az uniós források kifizetéséhez szabott feltételeket – mondta az uniós pénzek felhasználásáért felelős miniszter. Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: a következő jelentős állomás november közepén lesz, amikor az integritási hatóság megkezdi működését – várhatóan november 19-én. Ezután a bizottság optimális esetben javasolhatja a jogállamisági eljárás megszüntetését. A miniszter ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság utána is ellenőrizni fogja a vállalások teljesítését.

Az újonnan alakuló Integritás Hatóság külön fejezetet kap a költségvetésben, hogy ezzel is biztosítsák a szervezet függetlenségét a kormánytól. Erről ma döntött az Országgyűlés. A határozat értelmében az Integritás Hatóság autonóm államigazgatási szerv, az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása érdekében hozták létre. Feladatainak ellátásában teljesen független, csak törvényeknek és a közvetlen hatállyal bíró európai uniós jognak van alárendelve. A hatóság számára feladatot csak törvény írhat elő.

Magyarország nem hajlandó részt venni kötelező közös gázbeszerzésben –erősítette meg a külgazdasági és külügyminiszter az uniós energiaügyi miniszterek ülése után. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontja szerint a közös gázbeszerzési platform csakis önkéntes alapon állítható fel. Kiemelte, hogy az ársapka típusú intézkedések semmilyen módon nem befolyásolhatják a hosszú távú szerződéseket. Elfogadhatatlannak nevezte azt a javaslatot, amelynek értelmében a tagállamoknak előzetesen tájékoztatniuk kellene Brüsszelt, ha 472 millió köbméternél nagyobb mennyiségű földgáz beszerzéséről kívánnak szerződést kötni.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A kamatfolyosó két szélét sem módosította a testület. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A testület legutóbb szeptemberi ülésen emelt alapkamatot, és bejelentette, hogy leállítja a kamatemelési-ciklust. A szigorítás vártnál korábbi leállítását rosszul fogadta a piac, ezért az MNB egy új eszközt, az egynapos betéti tendert vezetett be.

Az inflációs alapfolyamatokban már körvonalazódik a fordulat, októberben azonban még az élelmiszerárak tovább emelhetik az inflációt - mondta a jegybank alelnöke a monetáris tanács ülése után. Virág Barnabás arról is beszélt, hogy a belső kereslet lassult, a globális nyersanyagárak csökkentek, ezek az infláció lassulását vetítik előre.

Soron kívül egyeztetett a magán erdőgazdálkodók képviselőivel az agrárminiszter a lakosság tűzifa ellátásának kérdéseiről. Nagy István azt hangsúlyozta: a magán erdőgazdálkodók is jelentős részt vállalnak, főként a tüzépeket látják el faanyaggal. A magánszektor augusztus végéig mintegy ötszázezer köbméter tűzifát juttatott a piacra, év végéig pedig további 5-600 ezer köbméter kitermelése várható. A minisztérium és a szakmai szervezet közös célként jelölte meg a gazdálkodó nélküli magánerdők arányának csökkentését.

Nem tervezi a budapesti fürdők bezárását, de a szolgáltatások körének csökkentésére készül a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a magas energiaárak miatt - nyilatkozta a fenntartó vezérigazgatója. Szűts Ildikó a Turizmus.com online portálnak példaként említette a Lukács fürdőt, ahol a gázfogyasztást úgy próbálják minimalizálni, hogy hőcserélő bővítéssel, a fürdőben elérhető 55 Celsius-fokos vizet fűtésre használják. Közlése szerint Pesterzsébeten, a Rudasban, a Széchenyiben is lesznek hasonló takarékossági intézkedések.

Romániában intézkedéscsomagot hagyott jóvá a lakosság folyamatos földgáz- és villamosenergia-ellátásáért az ország védelmi tanácsa. A lépések között szerepel, hogy Bukarest rövid- és középtávon ösztönzi a szárazföldi és fekete-tengeri földgáztermelésre irányuló beruházásokat, az energiaválság idején fel akarja használni az összes szénalapú energiaforrását. Emellett növeli a földgáz kitermelési és tárolási kapacitásait.

Rishi Sunak az Egyesült Királyság új miniszterelnöke, miután III. Károly király hivatalosan is megbízta őt a kormányalakítással. A volt pénzügyminisztert hétfőn nagy többséggel választotta meg a pártvezetői posztra az alsóházi konzervatív frakció. Elődje, Liz Truss múlt csütörtökön mondott le. 42 évesen Rishi Sunak az Egyesült Királyság történetének legfiatalabb miniszterelnöke.

Kész közvetíteni Ferenc pápa az ukrajnai konfliktus rendezésében, és felajánlotta, hogy a Vatikán lehetne a házigazdája az ukrán és az orosz államfő tárgyalásának. Ezt az ortodox keresztények nemzetközi szövetségének elnöke közölte a katolikus egyházfővel folytatott beszélgetésére hivatkozva. Ferenc pápa egy konferenciát is javasolt a tárgyalások után, amelyre az ukrán és orosz fél mellett az Egyesült Államok és az európai országok képviselői is hivatalosak lennének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×