eur:
392.36
usd:
366.07
bux:
66785.92
2024. április 26. péntek Ervin
Tóth M. Gábor, a Viking Sigyn ukrán kapitányának, Jurij Csaplinszkijnek az ügyvédje a Kúria, a Hableány sétahajó május 29-iki balesetét érintő, a Viking Sigyn kapitányának bűnügyi felügyelet alá helyezésével kapcsolatban tartott nyilvános ülésén 2019. július 29-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Joggal kapcsolatos kérdése van? Most ingyen választ kaphat rá

Szerdán Pro Bono Napot tart a Budapesti Ügyvédi Kamara. Tóth M. Gábor, a szervezet elnöke érdeklődésünkre elmondta, melyek a legnépszerűbb jogi területek.

Harmadik alkalommal fog össze a fővárosi ügyvédség, hogy jogi tanácsadással támogassa a rászoruló jogkeresőket. A Pro Bono Nap az év egyik legfontosabb eseménye a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) számára, idén a Kamarában, ügyvédi irodákban és online tartják az ingyenes konzultációkat – írja a Budapesti Ügyvédi Kamara közleménye.

Pro bono publico. Magyarul: a közjóért, önként vállalt, fizetés nélküli munkavégzés. A karitatív tevékenység szerves része az ügyvédi hivatásnak. Több mint 110 budapesti ügyvéd vesz részt a BÜK által szervezett eseményen, amelyen önkéntes alapon adnak jogi segítséget bárki rászorulónak.

A tanácsadás kiemelt területei: polgári- és cégjog, családjog, társasház- és ingatlanjog, valamint büntetőjog. "Célja, hogy segítse a jogkeresőket kérdéseik tudatos, értő megfogalmazásában, hogy arra megfelelő válaszokat kapjanak, és ne későn szembesüljenek azzal, hogy megtörtént a baj. Kollégáimmal pedig azt valljuk, hogy a jogi képviselet mindenkit megillet" – fogalmazott Tóth M. Gábor, a BÜK elnöke.

Tóth M. Gábor érdeklődésünkre elmondta, hogy 2019 októberében tartották az első Pro Bono Napot, egy évvel rá a világjárvány miatt elmaradt, tavaly volt a második, ekkor már online tanácsadásra is volt mód.

A konzultációk 20 percesek, ez idő alatt az egyszerűbb kérdések megválaszolása lehetséges,

míg összetettebb ügyeknél a megoldáshoz szükséges jogi segítség meghatározása lehet nagy nyereség a jogkeresők számára.

Tóth M. Gábor megkeresésünkre elmondta, hogy

  • a kamara székházában,
  • a kiválasztott ügyvéd irodájában, illetve
  • online

van lehetőség a jogi konzultációra.

A szerdai esemény regisztrációs felületét itt érhető el. Itt jogterületenként, időpontonként és helyszínenként lehet jelentkezni. Az alapvető jogterületek elérhetőek – mondta az elnök.

Tóth M. Gábor tapasztalata szerint

  • a családjog,
  • a gyermekelhelyezéssel kapcsolat kérdések,
  • a vagyonmegosztás olyan terület, ahol nincs ügyvédkényszer, de kurrens téma. Illetve
  • az ingatlanügyekkel kapcsolatban van nagy érdeklődés.

A magyarok jogtudatosságáról azt mondta, hogy van mit rajta javítani, szeretjük a bíróságra vinni a vitás ügyeinket, pedig több azon kívüli rendezési forma is rendelkezésre áll. Hozzátette, hogy az erre való ráébresztés is a Pro Bono Nap feladata, és ezt szolgálta a magyar ügyvédség tavalyi nagy Jogos a kérdés elnevezésű kampánya.

(nyitóképünkön Tóth M. Gábor, a Viking Sigyn ukrán kapitányának, Jurij Csaplinszkijnek az ügyvédje a Kúria, a Hableány sétahajó május 29-iki balesetét érintő, a Viking Sigyn kapitányának bűnügyi felügyelet alá helyezésével kapcsolatban tartott nyilvános ülésén 2019. július 29-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×