eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond a Marcal-völgy fejlesztési lehetőségeiről szóló szakmai konferencián Sümegen, a Hotel Kapitányban 2022. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Navracsics Tibor: lesz pénz!

A magyar kormány meg akar állapodni az Európai Bizottsággal, meg akarja szerezni az uniós pénzeket, lesz megállapodás és pénz is lesz – mondta a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján a területfejlesztési miniszter.

Továbbra is az a cél, hogy Magyarország megszerezze és meg is fogja szerezni az uniós forrásokat – mondta a Portfolio Budapest Economic Forum nevű konferenciáján a területfejlesztési miniszter.

Navracsics Tibor elismerte, hogy 2022-re a tárgyalások teljesen megrekedtek a helyreállítási alap forrásairól az Európai Bizottsággal, miközben mindenki tudta, ha nem lesz megállapodás még idén, akkor a támogatások jelentős részét elveszíti az ország. 2021 második félévében, az országgyűlési választások közeledtével egyre inkább akadoztak a tárgyalások, és 2022 júniusára, amikor hivatalba lépett, lényegében mindent elölről kellett kezdeni. "Mint egy társasjátékban, amikor vissza kell menni a startpontra, csak már egy lényegesen szűkebb időkerettel" – fejtegette a miniszter, megismételve: ha decemberig nem sikerül elfogadtatni a megállapodást, akkor a források 70 százalékát el fogja veszíteni az ország.

A tárcavezető emlékeztetett: a helyreállítási alap 5,8 milliárd eurónyi támogatás, a 2021–27-es időszakra várt felzárkózási támogatás pedig a hazai társfinanszírozással együtt csaknem 9800 milliárd forintos keret. A folyósításhoz kötött tizenhét vállalás egyik legfontosabb eleme az Integritás Hatóság felállítása, majd működtetésének elindítása. Erre két céldátum van: november 4. és november 19. – emelte ki Navracsics Tibor. Leszögezte azt is, hogy a magyar kormány komolyan gondolta azt, amit július óta képvisel:

„Meg akarunk állapodni az Európai Bizottsággal, meg akarjuk szerezni az európai uniós pénzeket.”

Ugyanakkor, ha már úgy alakult, hogy Magyarországról a korrupció és a közbeszerzési eljárások tekintetében ilyen rossz kép alakult ki – Navracsics Tibor megítélése és meggyőződése szerint sokkal rosszabb, mint amit egyébként a valóság alapján kialakítani lehetne –, akkor a szükségből erényt kovácsolva meg kell ragadni az alkalmat, és a szakpolitikai-intézményi újításokat arra kell felhasználni, hogy megmutassuk,

Magyarország az EU legtisztább, legátláthatóbb és legtisztességesebb országává és gazdaságává is tud válni

– fogalmazott.

Mint mondta, ehhez a kormányzatnak szüksége lesz a magyar piac segítségére, ugyanis ez kultúraváltást is igényel.

„Amíg nem hiszünk benne, hogy ilyenek tudunk lenni, addig nem tudjuk megcsinálni. Amíg fölényesen nevetgélünk az ilyen célokon, majd nem tartjuk be, mert úgy gondoljuk, hogy ez ránk nem vonatkozik, akkor nem fogjuk tudni megcsinálni” – magyarázta. Vagyis egy össznemzeti gyakorlatról van most szó, a magyar kormány ebben partner lesz – tette hozzá előadásában a Portfolio konferenciáján Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter.

Hol tart a tárgyalás az uniós helyreállítási alap és a hétéves költségvetés ügyében? Ezekről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×