eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán Viktor a felére csökkentetné az inflációt - a nap hírei

A miniszterelnök felkérte a jegybankelnököt és a pénzügyminisztert, hogy intézkedéseikkel legalább a felére csökkentsék az inflációt. A Gazprommal kötött, a halasztott fizetésről szóló megállapodás aláírása miatt is el kellett utaznia Moszkvába – jelentette ki Szijjártó Péter. Több ezren tüntettek Budapesten az oktatás jövőjéért.

Azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség az orosz-ukrán háborúban, mert ez hozná el a gazdasági megkönnyebbülést - mondta a Kossuth rádióban a miniszterelnök. Orbán Viktor hangsúlyozta: a brüsszeli szankciókat elrontották, ráadásul azokhoz nem társulnak árcsökkentési javaslatok, ezért most szankciós infláció van, és szankciós felárat kell fizetni az energiáért. Jelezte: arra kérte a jegybankelnököt és utasította a pénzügyminisztert, hogy jövő év végére csökkentsék a felére a pénzromlás mértékét. Megismételte: 6 hónapig akkor is biztosított Magyarország energiaellátása, ha addig nem érkezik gáz az országba.

Az utóbbi időszakban tapasztalt nehézségek miatt, az Ausztrián keresztül Magyarországra érkező orosz gáznak néhány hónapja csak a 30%-a érkezik - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta ugyanakkor, hogy a hosszútávú megállapodás értelmében a nagyobb gáz mennyiség délről jön, így 88-90 százaléknyi mennyiség megérkezik az országba naponta. A tárcavezető kiemelte: a Gazpromtól 4 és 5 milliárd köbméternyi gázt vásárol a magyar kormány évente, ebből 3 és fél milliárd délről, a Török Áramlat gázvezetékein, és 1 milliárd köbméter Ausztrián keresztül érkezik.

A jegybank az év végéig biztosítja az energiaszámla kifizetéséhez szükséges deviza döntő részét – jelentette be az MNB alelnöke. Ezzel a piacról kiveszik az energiaimporthoz köthető devizaigényt. Virág Barnabás közölte azt is: a kamatfolyosó tetejét, az egynapos fedezett betét kamatát 25 százalékra emelte a Monetáris Tanács, ez 950 bázispontos emelést jelent. Az alapkamat változatlan maradt. Az MNB alelnöke úgy vélte: az infláció a következő hónapokban még némiképp emelkedhet, ugyanakkor egyre közelebb kerülünk a fordulóponthoz. Az MNB döntései nyomán csaknem kéthetes csúcsra javult a forint árfolyama.

Több ezren tüntettek Budapesten az oktatás jövőjéért. A szakszervezetek által péntekre meghirdetett újabb pedagógussztrájkjával egyidőben országszerte több helyen élőláncos demonstrációkat, illetve különféle megmozdulásokat szerveztek. A fővárosban egy előre meghirdetett demonstráció részeként mintegy 3-4 ezres tömeg vonult a Hősök teréről az állami iskolákat fenntartó Belügyminisztérium épülete elé, ahol beszédek hangoztak el, illetve a színpadon felgyújtották a tankerületek által a polgári engedetlenségi mozgalomban részt vett pedagógusoknak küldött fenyegető leveleket. A tömeg követelte a kirúgott tanárok azonnali visszavételét is.

A technológiai és ipari miniszter szerint a csütörtökön bejelentett napelemes döntéseknek nem lesznek kárvallottjai. Palkovics László a Világgazdaságnak azt mondta: mindenki, aki valamilyen formában engedélyt kapott a napelem-telepítésre, az eredeti feltételekkel meg tudja valósítani a beruházást. Közölte: a bejelentés azokra vonatkozik, akik most nyújtanak be telepítési kérelmet. A tárcavezető hangsúlyozta, a háztartási méretű kiserőművek esetében az állami támogatás feltételei nem változnak.

A források elosztásánál előnyben kell részesíteni a Budapesten és a vonzáskörzetén kívüli régiókat – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter a Századvég Vidék Konferencia 2022 című rendezvényén. Nagy Márton felidézte: az elmúlt nyolc évben az összes pénzügyi forrás 40 százaléka a fővárosba irányult, annak vonzáskörzetével együtt pedig ez az arány 50 százalék. Hozzátette: kevés az olyan program, amely a területfejlesztést, a szegényebb régiók fejlesztését szolgálná.

Elérte az 1 millió 430 ezer forintot a Budapesten eladásra kínált új lakások átlagos négyzetméterára - közölte a Cordia lakóingatlan-fejlesztő vállalat. A cég hozzáteszi, hogy ez éves összevetésben 32 százalékos emelkedés, míg az előző negyedévhez képest 6 százalékos növekedést jelent. Az elemzésről kiadott közlemény szerint Budán a fajlagos ár átlagosan meghaladta az 1 millió 660 ezer forintot, Pesten pedig elérte az 1 millió 300 ezer forintot szeptember végére.

Megegyezés született Ankara és Moszkva között az Északnyugat-Törökországban létesítendő közös gázcsomópontról. A török elnök kijelentette: a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Asztanában folytatott egyeztetések után, a munkákat azonnal megkezdik a Gazprom szakértőivel. Recep Tayyip Erdogan hangsúlyozta: az érintett területen Törökország megerősíti a biztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy a csomópont védelmét garantálják.

Az adócsökkentési program újabb elemét vonta vissza a brit miniszterelnök. Liz Truss közölte: a korábbi terveknek megfelelően mégis felemelik jövőre a társasági adót. A brit kormányfő ezt nem sokkal azután jelentette be, hogy menesztette eddigi pénzügyminiszterét, Kwasi Kwartenget, helyére pedig Jeremy Hunt volt külügyminisztert nevezte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×