eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök ((k) lerója kegyeletét Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő ravatalánál Moszkvában 2022. szeptember 3-án. Balról Schmidt Mária történész.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Schmidt Mária elmondta, mi Orbán Viktor titka és Demszky Gáborról is elárult egy titkot

A Terror Háza igazgatója egy interjúban arról beszélt, hogy nagy híve volt az ukrán függetlenségnek, de sokat romlott ott a magyar kisebbség helyzete, és ezt nem veszi jó néven. Szerinte ez amerikai–orosz háború, de testvérháború is.

Interjút készített a Mandiner Schmidt Mária történésszel, a Terror Háza igazgatójával.

Mint felidézi, 2008-ban azért tüntették ki Ukrajna Érdemrendjével, mert történészként nagy híve volt az ukrán függetlenségnek.

„Azóta viszont sokat romlott a magyar kisebbség helyzete Ukrajnában, amit nem veszek jó néven. Látom azt, hogy milyen helyzetben van Ukrajna, hogy évtizedek óta nem sikerült stabil és működő országot csinálniuk és azt is, hogy

különböző külső erők színhelyévé vált.

Természetesen együtt érzek azokkal az ukránokkal, akik a hazájukért harcolnak, és azokkal, akik menekülni kényszerülnek” – mondja.

Egyetért azzal, hogy ez amerikai–orosz háború, de testvérháború is. Szóba hozza Lindsey Graham republikánus amerikai szenátort, aki egyébként már közvetlenül a háború kitörése után azon a határozott véleményen volt, hogy annak nem lehet tárgyalások útján véget vetni, csak azzal, ha leváltják Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Schmidt Mária szerint viszont „meg kellene állapodniuk a harcoló feleknek. Az asztal egyik végén az oroszoknak, a másikon az amerikaiaknak kell ülniük.”

A kérdésre, miszerint tartja-e, hogy Magyarországon újra be kellene vezetni a sorkötelezettséget, így felel: „Sajnos elaltattuk magunkat azzal a vélekedéssel, hogy a háború a régi korok velejárója. Nem így van. Amikor a fegyveres harc a határunk túloldalán zajlik, amikor az oroszok mozgósítanak, akkor meg kell értenünk, csak a NATO-tól nem várhatjuk el a védelmünket. Elsősorban mi tartozunk felelősséggel saját magunkért.”

Orbán Viktorral elfogult, közel áll hozzá

– mondja –, szerinte a miniszterelnöknek sok titka van: lenyűgöző intellektuális képességekkel rendelkezik, nagyon gyors, nagyon bátor, nagyon széles látókörű, elképesztő munkabírás jellemzi, nagyon megbízható.

„Európa rosszul sáfárkodott a képességeivel, az adottságaival, belekényelmesedett a jólétbe és elfogadta, hogy az Egyesült Államok gondoskodik a védelméről, Európa pedig csak jól él. Úgy látom, hogy közel a böjt ideje…” – jósolja.

Kiderül az is, hogy nagyrészt Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármesternek köszönhető, hogy megmenekült a Terror Háza homlokzata. Mint felidézi, Budapest akkori első embere dicsérte a múzeumot a megnyitó előtt, de ahogy azt neki elmondta, politikai okból nem támogatja.

„Aztán pert vesztettünk a homlokzatnál, le kellett volna bontani, csak a fővároson múlt az egész. Egyik reggel aztán felhívott Demszky és azt mondta, »hát nem lekéstem a bontási kérelem benyújtásának határidejét...«” – mondja Schmidt Mária.

Az beszélgetésből mások mellett kiderül még:

  • nincs személyes emléke hároméves korából az 1956-os forradalomról
  • már a Kölcsey Ferenc Gimnáziumba járva is a történelem volt a kedvence
  • fiatalon a Metró és az Atlas volt a kedvenc együttese, járt Illés- és Omega-koncertekre is, de Aretha Franklin számára a csúcs
  • Barcelona-drukker, a magyar futballcsapatok közül fiatalon a Vasasnak szurkolt, hosszabb ideje viszont már a Fehérvárnak, ha csak teheti, személyesen nézi meg a csapat meccseit
  • két testvére volt, két hét különbséggel haltak meg
  • négy unokája van
  • fiával, Ungár Péterrel „általában a napi politikától elemelkedve beszélgetünk a közéletről”

Schmidt Mária az InfoRádió Aréna című műsorban:

(Nyitóképünk: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) lerója kegyeletét Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő ravatalánál Moszkvában 2022. szeptember 3-án. Balról Schmidt Mária történész.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×