eur:
395.88
usd:
365.04
bux:
65570.85
2024. március 19. kedd Bánk, József
Dugóban araszoló busz a Budakeszi úton
Nyitókép: forrás: Facebook

Autómentes vasárnapok Budapesten: alakul a vita

Autómentes vasárnapok bevezetését javasolja a Nemzetközi Energiaügynökség. A magyar kormány viszont elutasítja az autós közlekedés bárminemű korlátozását. A Levegő Munkacsoport elnöke szerint időszerű lenne lépni az ügyben.

A Levegő Munkacsoport elnöke szerint külföldön már bebizonyosodott, hogy az autók városokból való kitiltása működik, ennélfogva támogatja a Nemzetközi Energiaügynökség törekvését.

"Párizsban és Brüsszelben is – igaz, hogy nem minden vasárnap, de – már volt olyan alkalom, amikor a város nagy részét lezárták a személyautók elől, és csak a tömegközlekedés, a taxik és a közszolgáltatásokat végző járművek közlekedhettek. Ez tehát megvalósítható" – fogalmazott az InfoRádióban Lukács András.

Az intézkedés bevezetése gyorsan megvalósítható, és az emberek is gyorsan feltalálnák magukat az új helyzetben – véli.

"Az emberek szívesen sétálnak ilyenkor, kerékpároznak, tömegközlekedést használnak vagy az utazást más időpontra teszik. Ez egy fellélegzés is a városnak, sokkal kisebb lesz a légszennyezés, nagyon sok szempontból előnyös."

Éppen ezért úgy véli, hogy vasárnaponként ki kellene tiltani az autókat Budapest belvárosából.

"Nagyon sokszor előfordul, hogy mielőtt bevezetnek egy ilyen intézkedést, nagy az ellenállás, de amikor látják a pozitív hatásait, támogatni kezdik. Mindenképpen megér egy kísérletet" – hangoztatta Lukács András.

A kormány viszont nem tervezi a vasárnapi autótilalom bevezetését.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy online közzétett videóban beszélt arról, hogy a korlátozásra miért nincs szükség.

"Erre nem kerül sor, azt gondolom, nem ez a cél, hanem az, hogy megvédjük a családokat a magasabb energiaáraktól, ez idáig sikerült is. Mi árstopokban hiszünk, illetve ezek fenntartásában" – mondta a videóban Nagy Márton.

Lukács András viszont ennek ellenére is azt reméli, hogy mivel a változás népszerű lehet, a kormány megváltoztatja álláspontját az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×