INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

közlekedés

autó

levegő munkacsoport

vasárnap

Dugóban araszoló busz a Budakeszi úton

Autómentes vasárnapok Budapesten: alakul a vita

Infostart / InfoRádió - Imre Júlia

Autómentes vasárnapok bevezetését javasolja a Nemzetközi Energiaügynökség. A magyar kormány viszont elutasítja az autós közlekedés bárminemű korlátozását. A Levegő Munkacsoport elnöke szerint időszerű lenne lépni az ügyben.

A Levegő Munkacsoport elnöke szerint külföldön már bebizonyosodott, hogy az autók városokból való kitiltása működik, ennélfogva támogatja a Nemzetközi Energiaügynökség törekvését.

"Párizsban és Brüsszelben is – igaz, hogy nem minden vasárnap, de – már volt olyan alkalom, amikor a város nagy részét lezárták a személyautók elől, és csak a tömegközlekedés, a taxik és a közszolgáltatásokat végző járművek közlekedhettek. Ez tehát megvalósítható" – fogalmazott az InfoRádióban Lukács András.

Az intézkedés bevezetése gyorsan megvalósítható, és az emberek is gyorsan feltalálnák magukat az új helyzetben – véli.

"Az emberek szívesen sétálnak ilyenkor, kerékpároznak, tömegközlekedést használnak vagy az utazást más időpontra teszik. Ez egy fellélegzés is a városnak, sokkal kisebb lesz a légszennyezés, nagyon sok szempontból előnyös."

Éppen ezért úgy véli, hogy vasárnaponként ki kellene tiltani az autókat Budapest belvárosából.

"Nagyon sokszor előfordul, hogy mielőtt bevezetnek egy ilyen intézkedést, nagy az ellenállás, de amikor látják a pozitív hatásait, támogatni kezdik. Mindenképpen megér egy kísérletet" – hangoztatta Lukács András.

A kormány viszont nem tervezi a vasárnapi autótilalom bevezetését.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy online közzétett videóban beszélt arról, hogy a korlátozásra miért nincs szükség.

"Erre nem kerül sor, azt gondolom, nem ez a cél, hanem az, hogy megvédjük a családokat a magasabb energiaáraktól, ez idáig sikerült is. Mi árstopokban hiszünk, illetve ezek fenntartásában" – mondta a videóban Nagy Márton.

Lukács András viszont ennek ellenére is azt reméli, hogy mivel a változás népszerű lehet, a kormány megváltoztatja álláspontját az ügyben.

Nyitókép: forrás: Facebook

Kapcsolódó hang

Vasárnapi autótilalom - Levegő Munkacsoport és Nagy Márton
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018