eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Fatörzsön sütkérező hódok egy néptelen milánói park tavában 2020. április 19-én, a koronavírus-járvány elrendelt kijárási korlátozások idején.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Andrea Fasani

Már puskával és csapdával háborúznak a nutriák ellen Zalában

A hódpatkánynak is nevezett állat állományának megfékezésére azért van szükség, mert nem őshonos, inváziós faj, és jelentős pusztítást okoz az élővilágban és a gazdaságban.

A nutria egy Dél-Amerikából származó, hódhoz hasonló, vízben élő nagytestű rágcsáló, amelyet értékes prémjéért tenyésztenek Európában, de a húsa is ehető. Magyarországra valószínűleg szlovén és horvát telepekről megszökött egyedek vándoroltak át, és itt elszaporodtak – mondta az InfoRádióban Právics Márk, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park nyugat-zalai tájegységének természetvédelmi őre.

A szakértő szerint a nutria elszaporodása azért problémás, mert azokon a területeken, ahol megtelepszik és nagy állományai alakulnak ki, képes átalakítani az élőhelyet, a természetes vegetációt. Nagy területről kipusztítja a nádat, illetve gazdasági kárt is okoz, hiszen

nemcsak a természetes vegetációból táplálkozik, hanem a terményt is fogyaszthatja a mezőgazdasági területen.

A nutria a vízügynek is kárt tesz az árvízvédelmi töltések oldalának a megfúrásával, ahol üreget ás magának. A szakember hangsúlyozta: miután nem őshonos, inváziós faj, meg kell tőle szabadulni.

"Vadászati módszerekkel lehet a terjedését megakadályozni. Ez elsősorban lelövést, illetve csapdázás jelenthet. A vadásztársaságok részéről már több helyről is érkeztek hírek, hogy puskavégre kerültek nutriák" – mondta Právics Márk.

A hazai természetvédelem számára fontos az inváziós fajok elleni védekezés, ezért a nemzeti park munkatársai is próbálnak a jövőben aktív szerepet vállalni a faj visszaszorításában. A gyakorlatban ez azt jelenti, ha sikerül a jogi feltételeket kialakítani, ők is csapdáznának és vadásznának a fajra, amely valószínűleg az enyhe telek miatt szaporodhatott el Magyarországon – tette hozzá a természetvédelmi őr.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×