eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Önkormányzatok: nemzeti energiacsúcs összehívására van szükség

Energiaár-sapka bevezetését kérik a kormánytól. Az energiahordozók áremelkedéséből a központ költségvetésnek "elképesztő" bevétele van – mondják.

Egy nemzeti energiacsúcs összehívását javasolja még a fűtési szezon kezdete előtt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szakemberek, valamint a szolgáltatók, az önkormányzatok és a kormányzat képviselőinek részvételével, hogy az energiaárak növekedéséből adódó problémákra megoldást dolgozzanak ki közösen – közölte a szervezet elnöke budapesti sajtótájékoztatón.

Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), Gödöllő polgármestere a MÖSZ elnökségi ülésének szünetében elmondta azt is,

olyan energiaár-sapka biztosítását kérik a kormányzattól a településeknek, amellyel április 15-ig működtetni tudják az intézményeiket.

Karácsony Gergely főpolgármester, a szervezet társelnöke azt mondta, az energiacsúcsot azért kezdeményezik, hogy az önkormányzatok, a kormányzati szereplők, a tudomány és az energiaszektor mérvadó képviselői közösen találjanak ki egy olyan forgatókönyvet, amivel a kormány, az állami cégek és az önkormányzatok is tudják biztosítani a közszolgáltatásokat.

Elmondta, az energiapiac most rendkívül kiszámíthatatlan és

az energiaár-sapka visszahozhatná egy rövid időre a biztonságot.

Karácsony Gergely kitért arra is, biztatják a kormányt, hogy legyen aktív az európai közös megoldás megtalálásában. Ugyanakkor a problémák sokkal kisebbek lennének, ha az elmúlt tíz évben Magyarországon sokkal többet ruháztak volna be a megújuló energiába és energiahatékonyságba - fűzte hozzá.

Eszes Béla (Független), Jánoshida polgármestere, a MÖSZ társelnöke a legkisebb településeket képviselve nagyon fontosnak nevezte, hogy az ügyben legyen közös országos akarat és segítséget kapjanak az önkormányzatok.

Kérdésekre válaszolva Gémesi György elmondta, az energiahordozók áremelkedéséből a központ költségvetésnek "elképesztő" bevétele van, "mi ennek (...) egy részét szeretnénk a mi biztonságunk érdekében".

A sajtótájékoztatón az abortusz szabályainak módosításáról is kikérték Karácsony Gergely véleményét. A főpolgármester úgy fogalmazott: "anélkül, hogy ebbe a mély ideológiai és világnézeti vitába belemennénk, azt gondolom, hogy joggal borzolja fel a kedélyeket".

A fővárosi önkormányzat nagyon szívesen közreműködne olyan programokban, amelyek a nem várt terhességek számát Magyarországon csökkentik - közölte. Hozzátette:

ma Magyarországon majdnem ötször-hatszor annyi a nem várt terhességek száma,

mint néhány európai országban, ahol van erről értelmes politikai közbeszéd.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×