eur:
389.44
usd:
363.38
bux:
68076.68
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Parkolóautomata Budapest belvárosában 2022. szeptember 5-én. Ettől a naptól többet kell fizetni a parkolásért Budapesten, a belső kerületekben hatszáz forintba kerül óránként, miután életbe lépett az új, négy zónatípusból álló egységes fővárosi parkolási rendszer.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ötödével nőtt a parkolási bírságolások száma Budapesten

Az új parkolási rendszer miatt nőtt az bírságolási arány, azonban ez a változásokhoz képest nem számít kiugró értéknek.

Mint ahogy arról az Infostart korábban beszámolt, hétfőtől drágult a parkolás Budapesten miután életbe lépett az új, négy zónatípusból álló egységes rendszer. A belső kerületekben így már hatszáz forintba kerül az óránkénti várakozás.

Bár még nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni, a megváltozott parkolási szabályok miatt akár húsz százalékkal is nőhetett a bírságolási arány a fizetős parkolókban Budapesten, írja a 24.hu.

Az eddigi tapasztalatok alapján Terézvárosban az új szabályok leginkább a nem kerületi autósokat érintik, az ott lakóknak ugyanis a legtöbb esetben van éves várakozási engedélyük. A megnövelt üzemidő és magasabb tarifa miatt ezért inkább a kerületen kívül élő autósok fejezték ki nemtetszésüket.

A XI. kerületben nagy változásokat hozott az új rendszer, ugyanis a díjfizető övezetek területe nagyjából a másfélszeresére nőtt. Emiatt az Infopark, Szentimreváros és a Gellérthegy déli része is díjfizető övezet lett. További változás, hogy a B zónába tartozó területeken, tehát Lágymányos és Gellérthegy bizonyos részein mostantól hat helyett már este nyolc óráig kell fizetni. Emellett a korábban négy órában maximalizált várakozási idő mostantól három óra lesz.

Belső-Ferencvárosban nincs új parkolási zóna, viszont a várakozási övezetben este nyolc óráról este tízre változott a díjfizetési kötelezettség végét jelző időpont. Arról nem adtak tájékoztatást, ott mennyivel nőtt a bírságok száma, de a hosszabb üzemidő miatt valószínűleg emelkedett.

A II. kerületben hétfőn még nem bírságoltak, a parkolóőrök csupán figyelmeztettek, ha a parkolás belecsúszott a meghosszabbított üzemidőbe. A kerületben összesen hatvan ilyen figyelmeztetést adtak ki hétfőn.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×