INFORÁDIÓ
2022. október 2. vasárnap
Petra

gulyás gergely

kormányinfó

tűzifa

hatósági ár

Hatósági áras lesz a tűzifa, tíz köbméter jár mindenkinek

Hatósági áras lesz a tűzifa, tíz köbméter jár mindenkinek

Infostart

Tűzifa- és szénprogramot indít a kormány a gázfogyasztás kiváltására – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány szerdai ülésén az energiaválság miatt megállapította, hogy elsősorban a gázár okoz nehézséget, ezért a gázfogyasztást kell csökkenteni. Gulyás Gergely – amellett, hogy bejelentette, az állami intézményekben 25 százalékos megtakarítást kell elérni – közölte: a gázfogyasztás kiváltására tűzifa- és szénprogramot indít a kormány.

A részletek ismertetve a miniszter elmondta, jövő hét csütörtöktől a fűtési szezon kezdetéig nem csak a tüzépeken lehet majd fát venni, hanem az állami erdőgazdaságoktól is. Jövő hét szerdáig közzéteszi a részleteket és a vásárlási helyeket az agrárminisztérium. A kormány a különféle fafajtákra eltérő hatósági árat határoz meg.

"Mindenkinek 10 köbméter fát tudnak adni ezen az áron, nem azonnal, hanem a fűtési szezon kezdetéig" – mondta a miniszter. Az is kiderült, hogy

a hatósági árra azért van szükség, hogy ne szaladjanak el az árak, a mennyiségi korlátozásra pedig azért, hogy ne legyen hiány.

Gulyás Gergely szerint a 10 köbméter fa egy átlagos ház téli fűtésére elegendő.

Egyelőre az állami erdőgazdaságokban vezetik be a hatósági árat a tűzifa esetében, a piaci értékesítőhelyeknél nem. Nagyjából a jelenlegi árakat fogjuk befagyasztani, a cél, hogy az árak ne emelkedjenek tovább – tette hozzá.

A szénprogram is azt szolgálja, hogy aki teheti, gázról álljon át a szénfűtésre. Az államnak elővásárlási joga van az itthon kitermelt szénre, jelenleg ez a mennyiség évi 50 ezer tonna, de a kormány szerint 280 ezer tonnára emelhető a kitermelés a külszíni fejtés felfuttatásával.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018