INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

varga judit

jogállamiság

európai bizottság

uniós források

Közelít a határidő: fontos tárgyalások várnak Varga Juditra Brüsszelben

Közelít a határidő: fontos tárgyalások várnak Varga Juditra Brüsszelben

Infostart

A tét sokmilliárdos.

Brüsszelbe utazik Varga Judit, ahol egymás után tárgyal majd az Európai Bizottság képviselőivel. Az igazságügyi miniszter a hivatalos naptár szerint először szerdán Didier Reynders-szel, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagjával találkozik, majd csütörtökön Johannes Hahn, a költségvetésért felelős biztos fogadja személyesen.

Varga Judit és találkozóinak középpontjában a Magyarországot megillető uniós források, illetve a jogállamisági eljárás állnak. A Hvg.hu megfogalmazása szerint a magyar kormánynak elemi érdeke, hogy eloszlassa a korrupcióval, a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével, a jogalkotás átláthatóságával és a demokratikus normák betartásával kapcsolatos brüsszeli aggályokat. Ezek állnak ugyanis egyelőre útjában annak, hogy a brüsszeli testület javasolja a tagállamoknak a helyreállítási források megnyitását.

A jogállamisági eljárásban szeptember 22-ig kell a bizottságnak kialakítani az álláspontját,

amit a magyar kormány újabb jogalkotási javaslatokkal igyekszik befolyásolni. A legfrissebb a független korrupcióellenes hatóság felállításával kapcsolatos, de a magyar kormány korábbi tájékoztatása szerint legalább tíz konkrét törvény szerepel a vállalások között.

A tárcavezető találkozóin szóba kerülhet még a hetes cikk szerinti eljárás, amellyel kapcsolatban a cseh elnökség októberben újabb meghallgatást tervez a tagállamok körében. Magyarország ugyanis az egyetlen ország, amellyel szemben gyakorlatilag az összes uniós jogsértési eljárás folyamatban van – teszi hozzá mások mellett a lap.

Nyitókép: Varga Judit/Facebook
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018