eur:
389.33
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az oktatás fejlesztéséért, a pedagógusok megbecsüléséért szervezett, a Diákok a tanárokért Facebook-csoport által jegyzett demonstráció résztvevői Budapesten a Szent István téren 2022. szeptember 2-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Polgári engedetlenséggel indul a hét a budaörsi gimnáziumban

Az iskola közleményében azt írta, az akcióban való részvételükről jogtudatos állampolgárként döntöttek, és vállalják ennek következményeit. Az akció mellett több iskolában az elmúlt éjjel virrasztást tartottak a pedagógusok fizetésének emeléséért.

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola dolgozói ma 8-10 óra között a polgári engedetlenség eszközével élve nem vesznek fel munkát. A gimnázium Facebook-posztjában azt írta, mivel "minden jogszabályi lehetőségünket megvonták az elégedetlenségünk kifejezésére, egzisztenciális kockázatok árán" nyúlnak a polgári ellenállás eszközéhez.

"Az oktatási rendszerünk számos problémája közül a legégetőbb jelenleg, az oktatásban dolgozók megalázóan alacsony fizetése, ami napról napra egyre kevesebbet ér. Ennek következtében tehetséges, inspiráló kollégák tucatjai hagyják el a pályát, akiket ilyen körülmények között végképp lehetetlen pótolni – ez a közoktatás minőségének további rohamos romlásához, a diákok és tanárok közösségeinek gyengüléséhez vezet" – írták.

A bejegyzésben továbbá azt követelték, hogy a kormány teljesítse a pedagógus szakszervezetek követeléseit és adja vissza a sztrájkhoz való alkotmányos jogukat. Amennyiben ez nem teljesül, rendszeresen fognak a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlni.

A teljes Facebook-bejegyzést itt lehet megtekinteni:

Polgári engedetlenség Miskolcon is

A miskolci Herman Ottó Gimnázium honlapján arról tájékoztatta a szülőket, hogy „nevelőtestületünk jelentős része csatlakozik szeptember 5-én a pedagógusok helyzetével kapcsolatos országos figyelemfelhívó akcióhoz. Ezért a hétfői napon a tanítási órákat várhatóan speciális, aznapra vonatkozó órarenddel tartjuk meg. A tanulók felügyelete, étkezése, napközis ellátása minden körülmények között biztosított lesz.”

Mindeközben éjszaka

  • a Szent István Gimnázium,
  • a Vörösmarty Gimnázium,
  • a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium, illetve
  • az Óbudai Gimnázium

diákjai szerveztek virrasztást vasárnap este hét és hétfő reggel kilenc között.

A szeptember elsejétől megkezdett tiltakozásokat a diákok mellett a pedagógusok is folytatják a Telex cikke szerint. A Tanítanék Mozgalom pénteki bejelentette, hogy hétfőtől kezdődő polgári engedetlenséget javasol a Kölcsey Ferenc Gimnázium is, ahol egész nap nem fognak dolgozni a csatlakozó tanárok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×