A Levegő Munkacsoport a következőket tanácsolja a közösségi oldalán:
- 20 százalék nedvességtartalom alatti száraz keményfát használjunk (bükk, tölgy, akác gyertyán),
- a fát hasábokra vágva, egymásra merőlegesen helyezzük a tűztérbe, felülre a vékonyabb hasábokat,
- a gyújtóst puhafából, például fenyőből készítsük, és a máglya tetejére (!) helyezzünk belőle néhány 2-3 cm-es hasábot,
- a begyújtás így akár egy hosszú gyufával megoldható, papír, vagy egyéb gyújtós sem kell hozzá.
Mint írják, a fentiek szerint megrakott máglya és begyújtott tüzelő felülről lefelé ég el. A máglyát azért nem szabad alulról meggyújtani, mert a beinduló láng az egész máglyán végigfut, a hasábfák nem tudnak kellő gyorsasággal átmelegedni, később érik el a jó hatásfokú égéshez szükséges magas hőmérsékletet. Továbbá a lassabb indulás után szinte egyszerre kezd bomlani az összes tűzifa, ami miatt a keletkező nagy mennyiségű fagáz nem kap elegendő levegőt az égéshez és hasznosulatlanul a kéményen távozik – teszik hozzá.
A Levegő Munkacsoport szerint, ha a fentiek szerint járunk el, akkor hatékonyabb lesz a fűtésünk, azonos mennyiségű fából tovább lesz meleg lakásunkban, és nem utolsó sorban sokkal kevesebb füst keletkezik a végig megfelelő hőfokú és kellő levegőt kapó égés miatt.