eur:
390.94
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Barkóczi Katalin reumatológus főorvos beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik adagjával a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Nyírbátori Szakrendelőjében kialakított oltóponton 2021. október 22-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kemenesi Gábor virológus: lehetne kötelező a maszk beltéren

Újabb hullám van, és most beltérben domináns a koronavírus terjedése, ezzel indokolta szakmai véleményét az InfoRádióban. Szerinte nem megnyugtató a koronavírusól a tudomány számára most kirajzolódó kép.

Országa válogatja, hogy hol hányadik és éppen melyik variáns dominál, hullámot pedig mindig a vírus aktuális finomhangolódása mozgatja. A vírus evolúciója a fertőzéstől védő antitestes immunitásunkat kerülgeti. A BA.5-ös, BA.4-es omikron alvariáns megint erre játszik, és ez indukált most egy újabb hullámot – mondta az InfoRádióban Kemenesi Gábor virológus.

A virológus hangsúlyozta: a mostani első generációs vakcinák kiválóan védenek minket a kórházba kerüléstől. A mostani nyári hullámok azért jelennek meg, mert a vírus is keresi a helyét, és próbálja kicselezni az immunitásunkat, így is teret nyerve magának.

Szlávik János az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, öt-hat-hét nap alatt ez a variáns tulajdonképpen olyan betegséget okoz, amely kiheverhető, és túllehetünk rajta. Kemenesi Gábor szerint viszont a mostani variáns okozta későbbi komplikációk esélye már a hosszú Covid kérdésköre, amit a tudomány jelenleg kapizsgál.

"Látjuk, hogy a vírusfertőzés hatására hosszútávú krónikus problémák alakulhatnak ki, de beszélhetünk keringési, idegrendszeri, kiválasztószervi és egyéb problémákról is. A tudomány ezeket most írja le.

Az a kép, ami kezd kirajzolódni a koronavírusról, nem megnyugtató.

Más vírusnál is vannak hosszú távú hatások, de a koronavírus új, tehát semmiképp se menjünk neki még oltással sem szükségszerűen a fertőzésnek" – mondta. A virológus szerint néhány szakember beszélt arról, hogy "mekkora buli", és "milyen jó" a hibrid immunitás. Véleménye szerint azonban mindenképpen el kell kerülni a vírusfertőzést, nem érdemes tovább adni sem, így tudjuk gátolni ezeket a bizonyos hullámokat. A virológus több szakmai konferencián megállapította, a koronavírus legsúlyosabb hatását át tudjuk vészelni az oltásnak köszönhetően. Nincsenek tele az intenzív osztályok, de a hosszú Covid korszakában azzal a problémával kell megküzdeni, miként lehet kezelni és meggyógyítani a vírus hosszútávú hatásait a már megfertőzött embereken.

A szakértő szerint a felvehető oltások száma adott helyzethez viszonyítva, az aktuális tudományos ismereteinkhez mérten javasoltak. A legfőbb szakmai szervek, például az Európai Járványmegelőzési Intézet kiváló szakmai anyagokat ad ki.

"Jelen álláspont szerint ötven év felett ajánlott a negyedik oltás felvétele, illetve kormegkötés nélkül krónikus betegeknek is."

– jelentette ki.

A virológus úgy indokolta, ha jön egy ilyen hullám, azoknál az embereknél, akiknél a vírus a legsúlyosabb kimenetelét tudja mutatni, indokolt a védelmi szint a maximalizálása. A három oltás az omikronkorszakban kiválóan védett a súlyos állapot ellen. Kevésbé érvényesül ez a krónikus vagy idős betegeken, ezért nálunk nagyon fontos a negyedik oltás felvétele. Kemenesi Gábor ugyanakkor megjegyezte: az oltás kérdése függ a variáns terjedésétől, az adott társadalom immunizációs állapotától, az oltások idejétől és számától. A kérdést mindig aktuálisan kell megválaszolni, de kiváló tudományos adatok érkeznek, amikbe kapaszkodni lehet – mondta.

A virológus szerint Magyarországon is szükség lenne a beltéri maszkviselés bevezetésére, ami már több országban kötelező.

"Miután nem tudjuk, mit várjunk a járványhullámtól, indokolt lenne az óvatosság.

Tudományosan tudjuk a vírusról, a belterekben abszolút domináns a terjedése. Itt most mindenkit buzdítok arra, hogy a belterekben és a sűrűn látogatott helyeken hordjon maszkot."

– figyelmeztetett a szakértő. Ilyenek a benzinkutak, a bevásárlóközpontok, a családi rendezvények, amiket ajánlott inkább kültéren megtartani.

A vírus a többi légúti betegséghez hasonlóan favorizálja az őszi-téli hónapokat, amikor az emberek zárt terekbe húzódnak, és az időjárás is kedvezőbb számára, így ősszel felfutás várható. Kemenesi Gábor szerint a variáns hatásai megjósolhatatlanok, de mindig érdemes figyelni az aktuális tudományos eredményeket, a kutatókat, a szakmai szervezeteket. A virológus hozzátette: mindig az adott helyzethez mérten kell végezni magunkon kockázatértékelést és hozni adaptív döntést, ami nagyon fontos lesz a következő időszakban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×