INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

vasúti közlekedés

pályafelújítás

kárelhárítás

máv

Munkagéppel takarítják el a sarat és kőtörmeléket a 12-es főút mentén haladó vasúti sínekről 2022. június 13-án Nagymaros és Szob között, ahol korábban a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt beomlott a domboldal. A MÁV közlése szerint várhatóan augusztus közepén indulhat meg a vonatközlekedés egy vágányon Nagymaros és Szob között, ahol mintegy tízezer köbméternyi sár és kőlavina öntötte el a vasúti pálya 1700 méteres szakaszát a június 9-ei délutáni esőzésben.

Keddtől teljesen helyre áll a vasútközlekedés a Budapest-Vác-Szob vonalon

Infostart

A MÁV közlése szerint határidő előtt sikerült helyreállítaniuk a megrongálódott pályaszakaszt.

Keddtől visszaáll az alapmenetrend a Budapest–Vác–Szob vonal teljes hosszán. A vonatközlekedés azért akadozott eddig, mert június 9-én, a heves esőzések következtében, a Szent Mihály-hegyről 1700 méteres szakaszon, soha nem látott mennyiségű, 10 ezer köbméternyi sár- és kőlavina öntötte el a vasúti pályát.

Így mindkét vágányon lehetetlenné vált a vonatok közlekedése a Dömösi átkelésnél, illetve Nagymaros és Zebegény között. Az egyik pálya több, egyenként 10-30 méteres szakaszon sérült.

A károk helyreállítása a tervezettnél gyorsabb ütemben haladt,

így július 30-tól Nagymaros és Szob között egy vágányon, módosított menetrend szerint megindulhatott a vonatközlekedés. A másik vágányon folytatták a munkálatokat, amelyek során speciális munkagépekkel tisztították meg a vasúti pályát a hordaléktól.

Tízezer köbméter hordalékot szállítottak el vasúton és közúton, a szobi állomáson kialakított rakodóterületre. Eltávolították a közút és vasút közötti rézsűről a veszélyes, kidőlt és a kármentesítést akadályozó fákat és bokrokat.

A vágány melletti rézsűt és támfalat is helyreállították, majd a főút felőli oldalon megépítették a vasúti pálya ágyazatát, 15 vagon zúzottkövet használtak fel erre. Több száz méternyi felsővezetéket kellett újjáépíteni, a tartóoszlopokat is megerősítették, a sérülteket kicserélték.

Ezen a szakaszon szinte a pálya minden tartozéka megújult a biztonságos és hatékony vasúti közlekedés érdekében.

A további káresetek megelőzése és a biztonságos vasúti közlekedés érdekében a vasúttársaság a Nagymaros–Zebegény közötti szakaszon a támfal mögül időszakosan eltávolítja az esőzések során legördülő talajt és sziklákat.

A Szent Mihály-hegynél lévő területet sziklaőrrel figyelik.

Augusztus 16-án hajnaltól már nem lesz korlátozás a vonatközlekedésben, a vonatok az alapmenetrendjük szerint, zavartalanul haladhatnak.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018