eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Munkagéppel takarítják el a sarat és kőtörmeléket a 12-es főút mentén haladó vasúti sínekről 2022. június 13-án Nagymaros és Szob között, ahol korábban a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt beomlott a domboldal. A MÁV közlése szerint várhatóan augusztus közepén indulhat meg a vonatközlekedés egy vágányon Nagymaros és Szob között, ahol mintegy tízezer köbméternyi sár és kőlavina öntötte el a vasúti pálya 1700 méteres szakaszát a június 9-ei délutáni esőzésben.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Keddtől teljesen helyre áll a vasútközlekedés a Budapest-Vác-Szob vonalon

A MÁV közlése szerint határidő előtt sikerült helyreállítaniuk a megrongálódott pályaszakaszt.

Keddtől visszaáll az alapmenetrend a Budapest–Vác–Szob vonal teljes hosszán. A vonatközlekedés azért akadozott eddig, mert június 9-én, a heves esőzések következtében, a Szent Mihály-hegyről 1700 méteres szakaszon, soha nem látott mennyiségű, 10 ezer köbméternyi sár- és kőlavina öntötte el a vasúti pályát.

Így mindkét vágányon lehetetlenné vált a vonatok közlekedése a Dömösi átkelésnél, illetve Nagymaros és Zebegény között. Az egyik pálya több, egyenként 10-30 méteres szakaszon sérült.

A károk helyreállítása a tervezettnél gyorsabb ütemben haladt,

így július 30-tól Nagymaros és Szob között egy vágányon, módosított menetrend szerint megindulhatott a vonatközlekedés. A másik vágányon folytatták a munkálatokat, amelyek során speciális munkagépekkel tisztították meg a vasúti pályát a hordaléktól.

Tízezer köbméter hordalékot szállítottak el vasúton és közúton, a szobi állomáson kialakított rakodóterületre. Eltávolították a közút és vasút közötti rézsűről a veszélyes, kidőlt és a kármentesítést akadályozó fákat és bokrokat.

A vágány melletti rézsűt és támfalat is helyreállították, majd a főút felőli oldalon megépítették a vasúti pálya ágyazatát, 15 vagon zúzottkövet használtak fel erre. Több száz méternyi felsővezetéket kellett újjáépíteni, a tartóoszlopokat is megerősítették, a sérülteket kicserélték.

Ezen a szakaszon szinte a pálya minden tartozéka megújult a biztonságos és hatékony vasúti közlekedés érdekében.

A további káresetek megelőzése és a biztonságos vasúti közlekedés érdekében a vasúttársaság a Nagymaros–Zebegény közötti szakaszon a támfal mögül időszakosan eltávolítja az esőzések során legördülő talajt és sziklákat.

A Szent Mihály-hegynél lévő területet sziklaőrrel figyelik.

Augusztus 16-án hajnaltól már nem lesz korlátozás a vonatközlekedésben, a vonatok az alapmenetrendjük szerint, zavartalanul haladhatnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×