eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Járőröző rendőrautó és katonák a magyar-szerb határon, Ásotthalom térségében 2016. július 5-én. Mélységi határőrizetet vezettek be a magyar hatóságok a szerb és a horvát határ mentén: azokat a migránsokat, akiket a határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül elfognak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé.
Nyitókép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Már több mint hatezren jelentkeztek határvadásznak

Két hete tart a toborzás a migrációval érintett határszakaszok ellenőrzésére.

Eddig több mint hatezren jelezték személyesen, levélben, a közösségi oldalakon vagy telefonon, hogy csatlakoznának a rendőrség kötelékéhez – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Az ORFK közlése szerint a jelentkezők egységcsomagokat küldhetnek be, amiket a Központi Határvadász Toborzóiroda kezel, a felvételi és alkalmassági vizsgálatok pedig „ütemezetten zajlanak”.

A rendőrség által ígért, akár bruttó 400 ezer forintos bér és az általános iskolai végzettséggel is megpályázható állás a jelek szerint tehát sokakat csábít.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, a feltételrendszer szerint határvadászok alapilletménye bruttó havi 300 ezer forint, az éjszakai pótlék óránként bruttó 193 forintot, a készenléti pótlék óránként bruttó 97 forintot jelent. Ezekkel, és az esetleg meglévő nyelvvizsgapótlékokkal együtt lehet elérni a bruttó 400 ezres bért, amihez évente bruttó 200 ezer forintnyi cafeteria is társul.

A határvadászokat elsősorban a déli határ migrációs helyzetének uralására vetné be a rendőrség, miután a katonákat erről a szakaszról az ukrajnai háború miatt, a rendőröket pedig az országszerte szükséges feladatok miatt átcsoportosítják.

A jelentkezőket többek között pszichológiai teszttel is szűrik. A tervek szerint az első körben 2200 alkalmas jelentkezővel kötnek 3 éves szerződést.

A leendő határvadászok a határrendészeti kirendeltségek illetékességi területén járőrszolgálatot látnak majd el, alapfeladatuk az államhatáron történő illegális belépési kísérletek megakadályozása, továbbá az illegálisan belépett személyek feltartóztatása és az ideiglenes biztonsági határzáron történő átkísérése lesz.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×