INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

munkavállalás

nyugdíj

kormányinfó

tanárhiány

gulyás gergely

Változtattak a nyugdíj melletti munka szabályozásán

Változtattak a nyugdíj melletti munka szabályozásán

Infostart

A közszférában jelenthet segítséget az üres pozíciók betöltésében.

A péntek éjjeli Magyar Közlönyből kiderült: ősztől ismét a kormány engedélye nélkül foglalkoztathatók a közszférában a nyugdíjasok. Ezt a szabályt a háborús veszélyhelyzetre tekintettel hozták meg.

A rendelet szerint egy évig nem kell alkalmazni azt a szabályt, amely szerint szüneteltetik a nyugdíjfizetést, ha a nyugdíjas keresete az adott évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát.

Ez vonatkozik többek között a közalkalmazottakra, a köztisztviselőkre, a kormánytisztviselőkre, a politikai szolgálatban állókra, az egészségügyi, a rendészeti, a honvédelmi, az adó- és vámhatósági, a bírói és az ügyészi jogviszonyban állókra, és náluk is egyaránt vonatkozik az öregségi nyugdíjra, valamint a korhatár előtti és más nyugdíjjellegű ellátásokra.

A kormány engedélye nélkül foglalkoztathatók 2022. szeptember 1-től 2023. augusztus 31-ig a felsorolt jogviszonyokban állók közül azok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték, feltéve, hogy a jogviszonyra irányadó jogszabály a nyugdíjasként történő foglalkoztatást lehetővé teszi. Ha a foglalkoztatás augusztus 31. után kezdődik, akkor a kezdőnaptól számított egy évig érvényes az új szabály.

A hvg.hu megjegyzi, hogy a fenti rendelethez kapcsolódik egy – a veszélyhelyzetre nem hivatkozó – kormányhatározat, amely szerint a kormány véleményének kikérése nélkül foglalkoztathatóak szeptember 1-től egy évig a szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve köznevelési vagy szakképző intézményben mindazok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték. Ezt azért szabályozták külön, mert az e területeken kívül foglalkoztatottakra egyébként egy másik rendelet szerint akkor sem vonatkozik a nyugdíjszüneteltetés alóli felmentés, ha a felsorolt jogviszonyok valamelyikében dolgoznak.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018