eur:
393.91
usd:
369.52
bux:
65718.24
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Változtattak a nyugdíj melletti munka szabályozásán

A közszférában jelenthet segítséget az üres pozíciók betöltésében.

A péntek éjjeli Magyar Közlönyből kiderült: ősztől ismét a kormány engedélye nélkül foglalkoztathatók a közszférában a nyugdíjasok. Ezt a szabályt a háborús veszélyhelyzetre tekintettel hozták meg.

A rendelet szerint egy évig nem kell alkalmazni azt a szabályt, amely szerint szüneteltetik a nyugdíjfizetést, ha a nyugdíjas keresete az adott évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát.

Ez vonatkozik többek között a közalkalmazottakra, a köztisztviselőkre, a kormánytisztviselőkre, a politikai szolgálatban állókra, az egészségügyi, a rendészeti, a honvédelmi, az adó- és vámhatósági, a bírói és az ügyészi jogviszonyban állókra, és náluk is egyaránt vonatkozik az öregségi nyugdíjra, valamint a korhatár előtti és más nyugdíjjellegű ellátásokra.

A kormány engedélye nélkül foglalkoztathatók 2022. szeptember 1-től 2023. augusztus 31-ig a felsorolt jogviszonyokban állók közül azok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték, feltéve, hogy a jogviszonyra irányadó jogszabály a nyugdíjasként történő foglalkoztatást lehetővé teszi. Ha a foglalkoztatás augusztus 31. után kezdődik, akkor a kezdőnaptól számított egy évig érvényes az új szabály.

A hvg.hu megjegyzi, hogy a fenti rendelethez kapcsolódik egy – a veszélyhelyzetre nem hivatkozó – kormányhatározat, amely szerint a kormány véleményének kikérése nélkül foglalkoztathatóak szeptember 1-től egy évig a szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, illetve köznevelési vagy szakképző intézményben mindazok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték. Ezt azért szabályozták külön, mert az e területeken kívül foglalkoztatottakra egyébként egy másik rendelet szerint akkor sem vonatkozik a nyugdíjszüneteltetés alóli felmentés, ha a felsorolt jogviszonyok valamelyikében dolgoznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×