eur:
394.69
usd:
365.27
bux:
65518.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője kérdést tesz fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Tordai Bence: komolyan át kell állítani a váltókat a legtöbb ellenzéki pártban

A Párbeszédnél így vonták le a tanulságokat a választási kudarcot illetően.

Tordai Bence a választási kudarc okait firtató kérdésre azt mondta az Indexnek, hogy a Párbeszéd kongresszusára készülve készítettek egy stratégiai háttéranyagot, beazonosították, hogy mik azok az okok, amikre nem volt hatásuk, és melyek azok, amik jobbak lehettek volna a kampányban az ellenzék részéről.

„A tanulságokat levontuk” – fogalmazott a társelnök, hozzátéve, hogy

„kijózanító pofon volt a választás,

komolyan át kell állítani a váltókat a legtöbb ellenzéki pártban”.

Azzal kapcsolatban, hogy mit tart a vereség elsődleges okának, elsőként is leszögezte, hogy nem hisz abban, hogy a bonyolult társadalmi jelenségek egy-egy okra vezethetők vissza. Úgy véli, nagyobb szerepe volt az ellenzéki oldalon kívül álló okoknak, de ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen legyőzni a Fideszt egy,

„a demokratikus kereteket csak kicsit feszegető

választáson”.

Szerinte végső soron az a kérdés, hogy van-e értelme annak, amit az ellenzék csinál, hogy van-e remény arra, hogy a Fidesz el lehet távolítani békés úton a hatalomból. A Párbeszédnél úgy látják, hogy 2022-ben is volt rá esély, de a világtörténelmi fejleményeket nem tudják befolyásolni – tette hozzá, utalva az orosz–ukrán háborúra.

Tordai Bence szerint, ha a konfliktusra nem kerül sor, és sokkal jobb kampányt csinálnak – és sok tekintetben jobb formában vannak az ellenzéki pártok –, „akkor lehetett volna győzelem is”. Hozzátette: a reményt viszont nem szabad feladni; egyelőre nem is látja, hogy bárki a rendszerből kilépve, feladva az erőszakmentes és demokratikus kereteket gondolkodna más stratégiában.

A politikus egyetért azzal, hogy a „céltalan orbánozás” nem vezet sehova, de a célirányosnak lehet értelme, mondván, sokszínű koalíciójuknak az volt a kötőereje, hogy elutasítja az Orbán-kormányt. Megjegyezte, a kampányban jobban örült volna, ha sokkal inkább pozitív, tartalmi jellegű mondásokkal mennek, felvázolva a programjukból fakadó alternatívát, de ez nem került kellőképpen előtérbe. Ennek okát abban látja, hogy talán Márki-Zay Péter – miniszterelnök-jelölt – kevésbé tudott azonosulni a programmal, és ő másban látta a siker kulcsát. Mindenesetre

szívesebben látott volna egy a társadalmi igazságtalanságokra fókuszáló, szolidaritást és zöldfordulatot hirdető kampányt.

Úgy véli, Karácsony Gergely sok tekintetben jobb kihívója lehet az orbáni világnak, másfelől Márki-Zay Péter világnézete távol áll a Párbeszédtől. Hibának nevezte, hogy egy kicsit mindenki lefutottnak hitte a miniszterelnök-jelölti versenyt: „a konkurenciában is Karácsony Gergely győzelme volt a meggyőződés, ez talán kicsit elkényelmesítette a csapatot” – tette hozzá.

Tordai Bence mások mellett arról is beszélt, hogy amíg a választási rendszer összekényszeríti az ellenzéki pártokat, és amíg ennyire széttagolt az ellenzéki térfél, akár csak egynél több komolyan vehető szereplővel, addig az országgyűlési, de önkormányzati választások előtt is, az előválasztás adja magát, amivel kapcsolatban szintén levonták a konklúziót.

Az új társelnököt faggatták a Párbeszéd jövőjéről, a mostani tüntetésekről, illetve az EP-választásról is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×