eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Itt a kánikula, de a vízellátás nem bírja a terhelést

Az elöregedett vízhálózat és az aszályos időjárás miatt az elmúlt hetekben az országban több helyen akadozott a vízellátás. A hálózat felújításra szorul, a kapacitás pedig nem egyenlő az ország különböző területein.

A víziközmű hálózat kapacitása átlagosan tartalékokkal rendelkezik az országban, azonban – ahogy az utóbbi hetekben ezt láthattuk –, az átlag sose fedi le teljes mértékben a rendszereket – mondta a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, Kurdi Viktor.

"Az ország több pontján vannak olyan vízellátó hálózatok, amelyek teljesítőképessége kisebb, mint a kánikulai vízigények összessége" – emelte ki.

A vízművek mindig készülnek a kánikulai időszakokra: ilyenkor igyekeznek a tárolószinteket magasabban tartani, és több vizet termelni abban az időszakban, amikor kisebb a település vízigénye. Ezt a vizet betározzák a víztornyokba, vagy a víztároló medencékbe, annak érdekében, hogy amikor a vízigény megnövekszik, akkor a fogyasztói csapokon ki tudják elégíteni a szükséges igényeket.

A legtöbb problémát az elöregedett vízhálózat okozza.

Kurdi Viktor szerint az öregedő hálózatok eléggé általánosak, mert a többségük 50-60-70 évvel ezelőtt épült. Problémát jelent, hogy nagyon sok helyen nincsenek meg azok a rekonstrukciós források a víz- és csatornadíjakban, amelyek fedezetet nyújtottak volna a csövek rendszeres cseréjére. Ebből adódóan a hálózat állapota a hálózati veszteségben is megjelenik, és ellátási kockázatot is jelent, mert hogyha eltörik, akkor nincsen víz az adott területen – fejtette ki a szakértő.

Ráadásul az ország több területén a megnövekedett lakosságszám vízigényét nem tudja kiszolgálni a hálózat, mert a kapacitást eredetileg nem ilyen mennyiségre fejlesztették. Kurdi Viktor szerint a vízkapacitás oldalán rendelkezésre állnak ezek a mennyiségek, a hálózatokat pedig fejleszteni és rekonstruálni szükséges, amelyhez viszont forrásokra, pénzre van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×