eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk
Virus variant, coronavirus, spike protein. Omicron. Covid-19 seen under the microscope. SARS-CoV-2, 3d rendering
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Rusvai Miklós nem kapkodna a szigorítással és a negyedik oltással, de…

Bár másfélszer több az új koronavírus-fertőzött, a víruskutató szerint még nem indokolt a maszkviselés kötelezővé tétele vagy más szigorítás bevezetése. Rusvai Miklós ugyanakkor úgy véli, a rizikócsoportba tartozóknak ajánlott a maszk viselése a zsúfolt helyeken.

Ahogy arról beszámoltunk, a koronavirus.gov.hu szerdai tájékoztatása szerint minden adat a járvány erőteljes hazai felfutását mutatja. Két és félszeresére emelkedett a halálozás – 14-ről 35-re –, és majd duplája – 4663-ról 8036-ra – az új fertőzöttek száma a múlt hetinek.

Rusvai Miklós szerint

mindez lakossági szinten még nem indokolja a szigorítást,

de a rizikócsoportba tartózóknak fokozottan kell magukra ügyelniük, gondolva itt elsősorban a 80 év fölöttiekre, a magas vérnyomásban szenvedőkre, a cukorbetegekre, a jelentős túlsúllyal küzdőkre, illetve azokra, akik halmozottan érintettek az említett problémákban, esetleg még légúti allergiájuk is van. Nekik célszerű a maszkviselés bevásárlásnál, tömegközlekedésnél és minden olyan közhivatalban, ahol sokan megfordulhatnak. A szakértő megismételve: általánosságban még nem indokolt a maszkviselés elrendelése vagy korlátozó intézkedések bevezetése.

A víruskutató érdeklődésünkre megerősítette: az omikron újabb variánsai, nevezetesen a BA4-es és főként a BA5-ös mutációk, amik leginkább terjedőben vannak Európában, a korábbi oltások, illetve mutációk (vuhani és alfa változat) által gerjesztett immunitást „megkerülik”. Rusvai Miklós emlékeztetett, a jelenleg forgalomban lévő vakcinák az első, tehát a vuhani variáns ellen készültek, de meglehetősen jó védelmet biztosítottak az alfa és a delta ellen is. A mostani omikron-változatok azonban képesek kikerülni az immunitást, vagyis

csak azok tekinthetők védettnek, akik az utóbbi két-két és fél hónapban esetek át a fertőzésen, mert ők már az omikronnal fertőződtek

– magyarázta.

A szakértő elmondása alapján a korábbi variánsok ellen készült oltások nagyjából 30-40 százalékos védelmet biztosítanak az omikron változataival szemben, ami annyit tesz, hogy száz oltottból negyven védett, hatvan megbetegszik adott esetben, ha most éri vírusfertőzés. Jó hír viszont, folytatta a víruskutató, hogy

a mostani fertőzés „jóindulatú” – főleg, ha valaki korábban már átesett és/vagy oltatta magát –, és sokszor csak enyhe felső légúti megbetegedés formájában keletkezik.

Vagyis négy-hét nap alatt torokfájás, köhögés, tüsszögés és fáradtság tünetekkel, de akár tünetmentesen is átvészelhető.

Negyedik oltás

Rusvai Miklós a negyedik oltást ezért legfeljebb az idősöknek és krónikus betegeknek ajánlja. Annak viszont, aki nem tartozik a rizikócsoportba, vagy abba tartozik, de oltatta magát az elmúlt három-négy hónapban, azt tanácsolja, lehetőség szerint várja ki az őszt, mert elvileg engedélyeztetés alatt van a Pfizer-BioNTech omikron elleni vakcinája, amiből remélhetően Magyarország is rendel majd.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×