eur:
394.62
usd:
369.62
bux:
65600.84
2024. április 23. kedd Béla
Az üresen álló Merlin Színház Budapesten a Gerlóczy utcában 2020. január 22-én. Az idén elkezdődik a Merlin Színház korábbi, az utcában álló épületének felújítása - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester az ezen a napon, a magyar kultúra napján, a Gerlóczy utcában tartott sajtótájékoztatóján.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Elkezdődik a Merlin Színház korábbi épületének felújítása

A volt belvárosi trafóház, a korábban a Merlin Színháznak is helyet adó épület rekonstrukcója várhatóan jövő tavaszra fejeződik be.

A cél az, hogy Budapest 150. születésnapjára a kulturális és közösségi eseményeknek otthont adó intézmény megteljen élettel - mondták el főpolgármester-helyettesek keddi sajtótájékoztatójukon.

Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes közölte: hétfőn írták alá a felújítási szerződést a kivitelezővel. Olyan Merlin-épületet szeretnének, amely "megtestesíti mindazt, amit a nyitott Városházáról, a nyitott városkormányzásról és Budapest sokszínűségéről gondolunk" - fogalmazott. Alapvetően kultúraközpontú, de a város sokszínűségét kifejező közösségi és társadalmi eseményeknek otthont adó intézményt szeretnének. Az épületet kis átalakításokkal, de a szükséges műszaki felújításokat elvégezve újítják meg. A beruházás nettó 413 millió forintba kerül - közölte.

Egy fejlesztéssorozatba illeszkedik az épület felújítása Kerpel-Fronius Gábor elmondása szerint: jelenleg is folyik a Városháza homlokzatának felújítása, zajlik az előkészítése annak, hogy a Budapest Galéria beköltözhessen a Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyába, és már nyertest hirdettek a Városháza park megújításáról szóló pályázaton is.

A volt trafóház épülete - Merlin Színházként - Jordán Tamás és Lázár Kati munkája révén a budapesti kulturális élet egyik zászlóshajója, egyik központja volt. Ezt szeretnék visszaadni a fővárosiaknak - mondta a főpolgármester-helyettes. Kitért arra is, hogy korábban már készültek tervek az épület felújításra, de azt látták, hogy nem illeszkednek ahhoz a funkcióhoz, amelyet "a Merlinben a városvezetés látni szeretett volna".

A Merlin üzemeltetésére pályázatot írnak majd ki,

és szerinte Jordán Tamásnak szerepet kell majd kapnia a bírálati folyamatban. Ugyanakkor kiemelte: ez szélesebb funkcionalitású intézmény lesz.

Bősz Anett humánterületekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta, az épületet a jelenlegi formájában újítják fel, a Merlin korábban ismert terei megmaradnak, de friss kortárs arculatot kap, továbbá kialakítanak egy mintegy kétszáz négyzetméteres teraszt is. A terveket egy olyan építésziroda, a Nanavízió készítette, amelyben kizárólag női tervezők dolgoznak.

A politikus kiemelte: "pezsgő, kísérletező, kulturális közösségi térré szeretnénk változtatni a Merlint", amelyben koncerteket, tánc- és színházi előadásokat, kiállításokat, valamint konferenciákat is lehet tartani.

A volt trafóház 1920 körül épült. Az V. kerületi Gerlóczy utcából megközelíthető épület később színháznak, oktatási központnak és klubnak adott helyet, 2011-ben zárták be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×