eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák egyike Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Polgármestereket és fővárosi képviselőt választottak vasárnap

Több településen független képviselők nyertek. A főváros 16. kerületének 2. választókerületében a Fidesz-KDNP képviselőjére szavaztak a legtöbben.

Horváth Ádám (Fidesz-KDNP) nyerte Budapest 16. kerületének 2. egyéni választókerületében tartott időközi önkormányzati választást vasárnap - derült ki a valasztas.hu oldal adataiból. Az egyéni választókerületben a képviselő lemondása miatt tartottak időközi önkormányzati választást, amelyen öt jelölt indult, a névjegyzékben 5472 szavazásra jogosult szerepelt.

Horváth Ádám (Fidesz-KDNP) 944 szavazattal (68,16 százalék) nyerte el az önkormányzati képviselői helyet. Farkas Adrián, a választási iroda adatai szerint független jelölt 205 szavazatot kapott (14,8 százalék). Kertész Edit, a DK jelöltje 176 szavazattal (12,71 százalék) harmadik lett, Schaffer Viktor független jelölt 53 szavazatot kapott (3,83 százalék), Horváth Márt Zsolt, a Munkáspárt és az ISZOMM jelölje pedig hetet, ami a leadott szavazatok 0,51 százaléka - közölte a Nemzeti Választási Iroda a honlapján.

Kecskeméten, a 9. egyéni választókerületben is a Fidesz-KDNP jelöltje nyert. Jánosi István 591 szavazatot kapott (64,59 százalék), Kalló Julianna 250-et (27,32 százalék)(Szövetség a Hírös Városért Egyesület), Kordik Szabolcs 45-öt (4,92 százalék) (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Balanyi István 15-öt (1,64 százalék) (Magyar Munkáspárt-ISZOMM), Aczél Dániel 12-t (1,31 százalék)(Polgári Válasz Mozgalom), míg Varga László 2-t (0,22 százalék) (Megoldás Mozgalom).

A 9. egyéni választókerületben 5951 választásra jogosult állampolgárból 915-en adtak le érvényes szavazatot. Hat voks érvénytelen volt.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert Szeberényi Gyula Tamás (Fidesz-KDNP) lemondott önkormányzati képviselői posztjáról, miután az áprilisi országgyűlési választásokon parlamenti mandátumot szerzett.

2019 őszén Kecskemét tizennégy körzetéből nyolcban a Fidesz-KDNP jelöltjei, míg hatban az összellenzéki, Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelöltjei győztek. A kompenzációs listáról mindkét jelölő szervezetnek három-három hely jutott.

Feloszlatta magát a képviselő-testület

Nagytarcsán a képviselő-testület a feloszlásáról döntött, ezért polgármestert és hattagú képviselő-testületet kell választaniuk a helybélieknek. 44,69 százalékos részvétel mellett Gulyás Tamás István független jelöltet választották a település polgármesterévé - közölte a Nemzeti Választási Iroda internetes oldala.

A polgármesteri tisztségért induló három jelölt közül Gulyás Tamás István független jelöltet 1260 szavazattal, 64,12 százalékkal választották polgármesterré. Szlaukó Istvánné független jelölt 144 szavazatot, 7,33 százalékot, Réthy Erik, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje pedig 561 szavazatot, 28,55 százalékot kapott.

A hat képviselői helyért induló 12 jelölt közül hat független jutott mandátumhoz, Berna-Pataki Szandra 193, Sándor Béla 190, Jurics Jolán 187, Rédei Attila 180, Barna Ervin 179 és Bardócz Gábor 179 szavazattal. A másik hat Fidesz-KDNP-s jelölt nem jutott mandátumhoz.

Lemondott polgármesterek utódai

Epres Róbertet választották vasárnap a Veszprém megyei Balatonrendes polgármesterévé. A posztért két független jelölt indult. Bodnár Attila, a Badacsonytomaji Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője úgy tájékoztatott, hogy Epres Róbert 58, Sápi László 39 szavazatot kapott. A 155 választásra jogosult közül 98-an mentek el szavazni, egy voks érvénytelen volt.

A Tapolcai járásban levő faluban azért kellett időközi választást kiírni, mert a korábbi független polgármester, Lenner István tavaly nyáron lemondott tisztségéről.

Takács Zoltán független jelölt nyerte az időközi polgármester-választást vasárnap a Zala megyei Garaboncon. László Árpád elmondta: a 710 lakosú településen a négy független jelölt közül Bogdán Ferenc Elemér 35, Mezőfi Józsefné 88, Süslecz Árpád 26, Takács Zoltán pedig 140 szavazatot kapott. A választásra jogosult 601 garabonci polgár közül 293 vett részt a voksoláson, közülük négyen adtak le érvénytelen szavazatot.

A választást azért írták ki, mert a település korábbi független polgármestere lemondott posztjáról.

Henke Smilja független jelöltet választották polgármesternek a Baranya megyei Sárokon. A győztes 51, míg szintén független vetélytársai közül Uszléber Jánosné 15, Fischer-Kondricz Zsuzsanna 8, Kovács László 4 érvényes szavazatot kapott.

A Villánytól keletre, a horvát határszélen fekvő zsákfalu 97 választásra jogosult polgára közül 78 élt a szavazati jogával. Az időközi választára azért volt szükség, mert a korábbi településvezető, a posztért újra indult Fischer-Kondricz Zsuzsanna lemondott tisztségéről.

Elhunyt a polgármester

Gáthyné Szerna Ágota nyerte az időközi polgármester-választást vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Serényfalván. Bányainé Magicz Ildikó jegyző elmondta: öten indultak a posztért, Horváth László, Süveges-Györfi Miklós, Serényfalvi Mária és Gáthyné Szerna Ágota független jelöltként, míg Kóródi Péter a Munkáspárt támogatásával.

Serényfalván az előző polgármester halála miatt kellett új községvezetőt választani. A választási névjegyzékben 800 serényfalvi lakos szerepelt, közülük 549-en szavaztak. A nyertes 378 voksot kapott.

Bencze Imre független jelölt nyert a Somogy megyei Segesden. Az időközi választásra azért volt szükség, mert Péntek László (független) halála miatt 2021 február vége óta betöltetlen volt a polgármesteri tisztség a településen.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján olvasható információk szerint a győztes 421, míg szintén független vetélytársai közül Takácsné Illés Henriett 314, Sára Gábor 57 érvényes szavazatot kapott. A község 1865 választópolgára közül 799 jelent meg a szavazókörökben, hatan érvénytelenül voksoltak, egy szavazólap nem került az urnába.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×