eur:
393.29
usd:
367
bux:
66545.79
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Uwe Umstaetter/Getty Images

A magas infláció velejárója: szinte biztos lesz nyugdíjemelés novemberben

A szakértő legalább 3,7 százalékos újabb visszamenőleges korrekcióval kalkulál.

A napokban kapják kézhez az érintettek a magasabb infláció miatti nyugdíjkiegészítésüket, visszamenőlegesen is. A héten megjelent friss inflációs előrejelzés viszont azt üzeni: novemberben újabb emelésre számíthatnak a nyugdíjasok – írja a Portfolio.

Júliusban 3,9 százalékos emelés jön egyben visszamenőlegesen hat hónapra a magas infláció miatt, a gazdasági lap Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója friss bejegyzése alapján leszögezi, hogy novemberben szinte biztosan újabb korrekció jön, ennek mértéke szeptemberben válhat ismertté.

8,9 százalék az idei teljes nyugdíjemelés eddig, ha az eső nyolc hónap alapján ennél nagyobb infláció jön ki, novemberben újabb emelés következik, ami

az MNB legfrissebb, 12,6 százalékos éves inflációs várakozása alapján 3,7 százalékos, de akár több is lehet.

A szakértő számításai szerint a jelenleg 161 ezer forintos átlagnyugdíj összege 6 ezer forinttal 167 ezer forintra nő, egy összegben pedig 7 x 6 ezer = 42 ezer forint érkezik. A novemberi is visszamenőleges lenne az évre: az 167 ezer forintos átlagnyugdíj novemberre 173.180 forintra nőne, és az első tíz hónapra, valamint a 13. havi nyugdíjra járó visszamenőleges növelés egy összegben 11 x 6180, azaz 67.980 forint lenne.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×