INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

jobbik

elnökválasztás

gyöngyösi márton

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője sajtótájékoztatót tart az Országgyűlés Irodaházában az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án.

Megvan a Jobbik új elnöke

Infostart / MTI

Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselőt választotta a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökévé az ellenzéki párt kongresszusa szombaton Budapesten.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón elhangzott: az új elnök a voksok 68, vetélytársa, Földi István a szavazatok 29 százalékát kapta meg. Gyöngyösi Márton megerősítette az MTI azon értesülését, miszerint a választás előtt visszalépett az ő javára a harmadik induló, Ander Balázs elnökségi tag.

Gyöngyösi Márton azt hangsúlyozta: a tagság arra vágyik, hogy a nyugtalanság időszakát követően újra építkezzen a Jobbik. Hozzátette, mivel ma "Magyarországon nincsen valódi nemzeti és valódi konzervatív párt a politikai palettán", egy ilyet kíván vezetni és építeni.

Európa-párti, értékelvű, önazonos, a saját elveit felvállaló Jobbikot ígért, hangsúlyozva, hogy a magyar emberek problémáira és a nemzeti sorskérdésekre reagálva kívánnak kiutat kínálni napjaink problémáiból.

"Azt szeretném, ha a Jobbik valamennyi, a hazájára büszke, demokratikus gondolkodású magyar ember szellemi otthona és közössége lenne" - fogalmazott az új pártelnök, sikeres, európai, minden polgárának biztonságot és kiszámíthatóságot nyújtó jóléti Magyarország megteremtését említve céljukként.

Hangsúlyozta, lehet, hogy a jövőben lesz ellenzéki együttműködés, de a Jobbiknak most saját nemzeti konzervatív politikájának megerősítésével kell foglalkoznia.

"Nekem az a feladatom, hogy felrázzam az ellenzéki szavazókat, felrázzam az ellenzéket, a Jobbik vezetésével megmutassuk azt, hogy igenis lehet ezzel a kormánnyal szemben alternatívát kínálni" - fogalmazott Gyöngyösi Márton.

Kérdésre válaszolva a Jobbik új elnöke azt közölte: megtartja európai parlamenti (EP-) képviselői mandátumát, a mögötte álló csapattal kialakítható olyan munkarend, amellyel így is meg tudják erősíteni a pártot.

Egy másik újságírói felvetésre azt válaszolta, mindenkinek a munkájára számít a pártban és annak parlamenti frakciójában. Amikor arról kérdezték, megőrizheti-e az utóbbi élén posztját a korábbi Jobbik-elnök, Jakab Péter, azt közölte, erről a képviselőcsoport hivatott dönteni.

Ander Balázs alelnök, amikor visszalépése okairól kérdezték, elmondta, ugyanannyi szervezet ajánlotta őt az elnöki posztra, mint Gyöngyösi Mártont, de ez számára kevesebb küldött támogatását jelentette. Márpedig, tette hozzá, ő érezte "a választási matematika felelősségét", és mindenképpen el akarta kerülni, hogy többségi támogatás híján ne sikerüljön elnököt választani.

Azért kellett összehívni a Jobbik elnökválasztó kongresszusát, mert noha május elején újraválasztották a poszton Jakab Pétert, ő egy hónappal később - az elnökséggel fennálló vitájára hivatkozva - lemondott a tisztségről.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018