eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Teljes kapacitással termel a százhalombattai finomító a tűzeset után – a nap hírei

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról. Ismét teljes kapacitással termel a százhalombattai Dunai Finomító. Szlovákiában befejezték a Sajó szennyezésének megállítását célzó munkálatok első részét.

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról - jelentette be az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke. Charles Michel egy Twitter-üzenetben történelmi pillanatnak nevezte a tagállami vezetők megállapodását, ami szavai szerint döntő lépést jelent Ukrajna és Moldova Európai Unió felé vezető útján. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében azt írta, hogy a döntés erősíti az egész Európai Uniót, de különösen Ukrajnát, Moldovát és Grúziát Oroszországgal szemben.

A döntést megelőzően a közösségi oldalán jelezte a kormányfő, hogy Magyarország igent mond Ukrajna európai uniós tagságára, igent mond a békére és nemet mond a további szankciókra. Orbán Viktor a Facebook-oldalára feltöltött videóban arról számolt be, hogy az uniós vezetők brüsszeli tanácskozásán pénteken az európai gazdasági helyzetről lesz szó, ami a miniszterelnök szavai szerint egyáltalán nem rózsás. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy Európa szenved a háborús inflációtól és szenved a háborús gazdasági válságtól. Kifejtette, hogy véleménye szerint a háború mellett a szankció az oka a gazdasági bajoknak.

A földgázra kivetendő szankciók átléphetetlen vonalat jelentenek Magyarország számára – mondta a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Balázs az uniós tagországok vezetőinek csúcstalálkozóján a közmédiának nyilatkozva arról beszélt, hogy az Európát sújtó háborús infláció, a magas energiaárak és az egyre inkább összeomló költségvetési egyensúly a háborúnak, valamint az arra válaszul adott szankciós politikának köszönhető, ami szerinte nem működik, ezért végig kell gondolni, hogy a szankciós politika nem okoz-e nagyobb problémát Európának, mint amennyire sarokba tudja szorítani Oroszországot.

Ismét teljes kapacitással termel a százhalombattai Dunai Finomító - közölte a Mol. A létesítményben június 14-én ütött ki tűz, emiatt az üzemet le kellett állítani. A javítások után ismét a megszokott rend szerint, teljes kapacitással működik az üzem. A Dunai Finomítóban 3 desztillációs üzem működik, az AV-2 leállása alatt a másik kettő mindvégig teljes kapacitáson termelt.

Májusban 3,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, a munkanélküliek száma pedig 169 ezer fő volt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a március-májusi három hónapos időszakban a 15-74 éves korosztályban a munkanélküliek száma 33 ezerrel csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Eközben májusban az aktív korosztályban 4 millió 686 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma. Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 87 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 18 ezerrel nőtt, a közfoglalkoztatottaké minimálisan, 5 ezerrel csökkent.

A földgáztárolók feltöltését sürgeti az Európai Parlament, hogy az orosz-ukrán háborús konfliktus közepette is biztosított legyen az energiaellátás. A nagy többséggel elfogadott rendelet szerint a tagországok és az üzemeltetők november elsejéig legalább 80 százalékig, de lehetőség szerint 85 százalékig kötelesek feltölteni az európai földgáztárolókat. A következő években a cél a 90 százalékos feltöltés lesz az esetleges ellátási zavarok elkerülésére.

A magyar földgázpiac április eleje óta a betárolásra koncentrál, az ország gázellátása az Ukrajnában zajló háború ellenére is zavartalan – közölte az energiahivatal. A 6,3 milliárd köbméternyi hazai tárolói kapacitás 36 százalékát már feltöltötték. Jelenleg 2,3 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre a földalatti gáztárolókban. A közlemény felidézi: a háború kitörése nem változtatta meg jelentősen a magyarországi beszállítást, tavaly október óta Ukrajna helyett Szerbia felől, a Török Áramlat vezetéken érkezik a legtöbb orosz gáz.

Németországban kihirdették a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt. Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy a piac még képes a zavar kezelésére, az ellátás így biztosított, de már gázválság van. Az alkancellár megismételte: az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország fegyverként használja az energiát, fel akarja hajtani az árakat, és megosztottságot akar előidézni az Ukrajna mellett kiálló országok körében.

Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel egyeztetett telefonon a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Facebookon számolt be róla, hogy amerikai kollégájával folytatott telefonbeszélgetése érintette a világpolitikai és világgazdasági kihívásokat, a háborút és az abból fakadó tartósan magas inflációt, az energiaválságot , valamint a globális minimumadó esetleges bevezetése által felvetett kérdéseket is. A magyar külügy vezetője hozzátette: a jövő héten esedékes madridi NATO-csúcson személyesen folytatják a konzultációt Anthony Blinkennel.

Szlovákiában befejezték a Sajó szennyezésének megállítását célzó munkálatok első részét. A folyót szennyező alsósajói bányában a szlovák központi bányamentő-állomás május végén kezdte meg a vízelterelő munkálatokat, amelyek befejeztével a problémát okozó vizet acélcsövek segítségével sikerült a felszínre vezetni. Ezzel legalább 80 százalékkal csökkent a Sajóba kerülő oldott anyagok koncentrációja. Szakértők szerint a műszaki megoldás 15-20 évig tarthat ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×