eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Volodomir Zelenszkij is csatlakozik az uniós csúcshoz – a nap hírei

Az energiaellátás biztonsága is napirenden lesz a holnap Brüsszelben kezdődő uniós csúcstalálkozón. Gelencsér Ferencet választották a Momentum új elnökévé. Selmeci Attila lett a Magyar Úszó Szövetség új szakmai alelnöke.

Az ukrajnai háború, az energiaellátás biztonsága és a globális élelmiszerválság lesz napirenden a holnap Brüsszelben kezdődő uniós csúcstalálkozón. A kétnapos eseményhez Volodomir Zelenszkij ukrán elnök videón keresztül csatlakozik majd. Charles Michel az Európai Tanács elnöke az uniós tagállami vezetőknek küldött, pénteki levelében azt hangsúlyozta: továbbra is nyomást fognak gyakorolni Oroszországra. Hozzátette: fel kell gyorsítani az energetikai átállást, a lehető leghamarabb meg kell szüntetni a függőséget az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolta az Európai Tanács elnökének, hogy ne kerüljön napirendre az Oroszország elleni olajembargót is tartalmazó 6. szankciócsomag-tervezet.

Objektív feltételei vannak az orosz kőolajról való leválásnak – mondta a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkár. Menczer Tamás a Kossuth Rádióban azt mondta: ha az Európai Unió nem adja meg a váltáshoz szükséges összeget, akkor Magyarország javaslata az, hogy a hatodik uniós szankciós csomag a vezetékes kőolajszállításra ne vonatkozzon. Mint mondta, a magyar kőolajfinomítói technológia az orosz olajra van beállítva. A technika átállításához 500-550 millió eurós beruházást kellene végrehajtani. Emellett növelni kellene az Adria vezeték kapacitását, ez 200 millió eurós beruházás. Az államtitkár továbbra is elfogadhatatlannak tartja azt az ukrajnai nyilatkozatot, amely szerint bármi történhet a Barátság kőolajvezetékkel.

A beteg gyermeket nevelő családok számára is gyereknap van ma – mondta a köztársasági elnök a Tűzoltó utcai gyermekklinikán. Novák Katalin a Semmelweis Egyetem klinikáján tett látogatása után a közösségi oldalán azt írta: senki nem tud felkészülni szülőként az itt kapott diagnózisra, de arra a szeretetre, szakmai felkészültségre, hivatástudatra sem, amit megtapasztalnak a hosszú hónapok során. Novák Katalin köszönetet mondott a gyermekklinika dolgozóinak és az Őrzők Alapítvány munkatársainak. Az Őrzők Alapítvány 32 éves fennállása alatt több mint 1,5 milliárd forinttal járult hozzá a Tűzoltó utcai gyermekklinikán kezelt daganatos és leukémiás gyermekek hatékony gyógyításához, a kórházi körülmények javításához.

Ma különösen szükség van a hősökre való emlékezésre, amikor Ukrajnában háború dúl - mondta a hősök napi megemlékezésen a miniszterelnöki megbízott. Szili Katalin a Tolna megyei Kismányokon azt mondta: elsőként 1917-ben a 8. törvénycikk tette kötelezővé a hősök emlékének megörökítését, 1924-ben pedig újabb törvény rendelkezett arról, hogy május utolsó vasárnapja legyen a hősök napja. Hozzátette: a példa, amit a hősök adtak, egyfajta önfeláldozásra és hazaszeretetre buzdít mindenkit.

Gelencsér Ferenc lett a Momentum új elnöke. Donáth Anna eddigi vezető gyermeket vár, így közölte, hogy nem indul újra. Az új elnökség mandátuma a következő 2 évre szól. Gelencsér Ferenc a Momentum alapító tagja, és az I. kerület volt alpolgármestere a tisztújító kongresszuson Kerpel-Fronius Gábort és Hajnal Miklóst győzte le. Gelencsér Ferenc az összefogás közös listájának 26. helyén jutott be a parlamentbe, ahol a Momentum frakcióvezető-helyettesének választották. Facebook-oldalán azt írta: itt az ideje kigyomlálni a rettegést és békét ültetni a helyére, valamint a céltalan orbánozás helyett az országról alkotott elképzelésekről kell beszélni.

A Jobbik azt javasolja, hogy a gyermekgondozáshoz szorosan kapcsolódó termékek általános forgalmi adója legyen nulla százalékos. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke online sajtótájékoztatóján azt mondta, ha az alapvető élelmiszerek és a gyermekgondozási cikkek áfája nulla százalék lenne, akkor a gyermeket nevelő családoknál több tízezer forint maradna. A politikus úgy vélte: a kibontakozó válsághelyzetben a legnagyobb teher a gyermeket nevelőkre fog hárulni.

Petíciót indít a Demokratikus Koalíció a katás adózás megszüntetése ellen. A párt frakciószóvivője online sajtótájékoztatóján úgy vélte: az elmúlt napokban Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is a katás adózás eltörlését emlegette. Kálmán Olga hangsúlyozta: ha a kisvállalkozók legkedvezményesebb adózási formáját kivezetik, az egyenlő a jelentős adóemeléssel és a megszorítással, emiatt több ezer kisvállalkozás mehet azonnal csődbe.

Selmeci Attila lett a Magyar Úszó Szövetség új szakmai alelnöke. A közgyűlésen a szakembert, - aki Milák Kristófot olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címig vezette 2018 és 2021 között - egyhangúlag választották meg szakmai alelnöknek. Ez a tisztség Turi György lemondása után üresedett meg, míg Rózsa Norbert leköszönése miatt egy új elnökségi tagról is voksolni kellett: ezt a pozíciót mostantól Szentpáli Gábor, a BVSC elnöke tölti be. Wladár Sándor elnök elmondta, a pandémia okozta leállás utóhatásainak a kezelésére 490 milliós különtámogatást kaptak a kormányzattól.

Megemlékezést tartottak a Hableány-hajószerencsétlenség harmadik évfordulóján a Margit-híd pesti hídfőjénél. A turistahajó 2019. május 29-én este a Margit híd közelében süllyedt el, miután ütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A baleset után hét dél-koreai állampolgárt sikerült kimenteni, huszonhét holttestet találtak meg. A megemlékezésen Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és Park Csul Min, Dél-Korea budapesti nagykövete mondott beszédet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×