eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Két új alapot hoz létre a kormány – a nap hírei

Bankokat és multicégeket kötelez befizetésre a kormány, hogy a pénzből fedezze a rezsicsökkentés fenntartását és a honvédség megerősítését. A pedagógusok sztrájkbizottsága arra biztatja az államfőt, hogy kérjen előzetes normakontrollt a sztrájkot korlátozó törvényről. A határ menti vasúti infrastruktúra azonnali fejlesztését sürgette a logisztikai szövetség. A nap legfontosabb hírei május 25-én.

Bankokat, multicégeket, energiaipari vállalatokat kötelez befizetésre a kormány, hogy a pénzből fedezze a rezsicsökkentés fenntartását és a honvédség megerősítésének költségeit. Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés után bejelentette: rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoznak létre. A bankokat, biztosítókat, kereskedelmi láncokat, energiaipari és kereskedő cégeket, telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat arra kötelezik, hogy extraprofitjuk nagy részét ezekbe fizessék be. A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy ezek a társaságok az emelkedő kamatok és árak révén jutottak extraprofithoz. Ezek az intézkedések az idei és a jövő évre vonatkoznak. A részleteket a holnapi kormányinfón hozzák nyilvánosságra. A Magyar Bankszövetséget már tájékoztatták a kabinet döntéséről.

Eltérően értékelték a cégek extraprofitját érintő kormányzati döntést a témában megszólaló ellenzéki pártok. A Demokratikus Koalíció bírálta a lépést, mert szerinte azzal végső soron a kormány a magyar emberekkel fizetteti meg az elhibázott politikája árát, mivel ezek a cégek a rendkívüli adójukat a szolgáltatásaik árának emelésével fogják előteremteni. Az LMP szerint a rezsicsökkentési és honvédelmi alap mellett létre kellett volna hoznia fenntarthatósági alapot is, amelyből épületszigetelési és megújulóenergia-fejlesztéseket lehetne finanszírozni. A Mi Hazánk Mozgalom kiemelte, hogy a kormány bevezette pártjuk korábbi javaslatát, de mostani döntéséből is kihagyta a gyógyszeripari cégeket és a Fidesz oligarcháinak érdekeltségeibe tartozó kaszinókat.

A pedagógusok sztrájkbizottsága arra biztatja az államfőt, hogy kérjen előzetes normakontrollt a sztrájkot korlátozó törvényről. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint már a köznevelési intézményeket érintő, egyes szabályokról szóló februári kormányrendelet is korlátozta a pedagógusok sztrájkhoz való alapvető jogát a járványügyi veszélyhelyzet végéig. A korlátozás járványügyi veszélyhelyzet utáni fenntartását, törvényi szintre emelését indokolatlannak tartják.

Szektorsemleges finanszírozás bevezetését javasolja a PRIMUS Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete az egészségügyben. A szervezet vezetője az InfoRádióban elmondta: azt szeretnék, hogy a magánegészségügyben is elfogadható legyen részben vagy egészben a társadalombiztosítási kártya. Lancz Róbert ötpontos tervezetet mutatott be az állami és a magánellátás transzparens együttműködésére, a szektorsemleges finanszírozás megteremtésére, valamint az ügyfélközpontú gyógyítás rendszerszintű megvalósítására.

A határ menti vasúti infrastruktúra azonnali fejlesztését sürgette a logisztikai szövetség, amely szerint ellenkező esetben a környező országok profitálnak az ukrajnai háború miatt megváltozott szállítási útvonalakból. Úgy vélték, hogy a magyar vasút kulcsszerepet játszhat az ukrán exporttermékek világpiacra juttatásában, valamint az Ukrajnába irányuló humanitárius és gazdasági szállításokban, ami Magyarország és a logisztikai ágazat számára évi sokmilliárd forint bevételt jelentene a következő években.

Határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés mára összehívott ülése. A főpolgármester ezt a fővárosi koalíciót alkotó pártok vezetői közötti konfliktussal indokolta. Karácsony Gergely közölte: a közelgő időközi választások miatt olyan vita van a Momentum és a DK között, hogy ma nem tudtak együtt dolgozni. Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP-frakció vezetője úgy kommentálta a határozatképtelenséget, hogy a baloldali pártok viszálykodásai és belső konfliktusai miatt Budapest ügyei nem tudnak előre haladni.

Az Európai Unió új szabályokkal nehezítené meg, hogy a szankciókkal sújtottak megkerüljék a korlátozó intézkedéseket. Az Európai Bizottság első lépésben azt szorgalmazza, hogy a korlátozó intézkedések megsértésének fel kell kerülnie az uniós bűncselekmények listájára. Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos a javaslatot bemutató sajtótájékoztatón elmondta: az uniós korlátozó intézkedéseket kijátszó személyeket és vállalatokat mindenáron felelősségre kell vonni.

Texas államban 19 diák és két tanár halt meg egy általános iskolában történt lövöldözésben. Az Uvalde városában történt támadásban a 18 éves elkövető szintén meghalt, az első hírek szerint a rendőrök lőtték le. A hatóságok szerint a fegyveres egyedül követte el tettét. A sérültek számát egyelőre nem közölték. A mostani eset volt Texas állam történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése, amely 4 évvel azután történt, hogy egy fegyveres 10 embert ölt meg a houstoni Santa Fe középiskolában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×