eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Áder János leköszönő köztársasági elnök gratulál Novák Katalin megválasztott köztársasági elnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én. A kormányzó Fidesz-KDNP államfőjelöltjét az Országgyűlés 137 igen szavazattal választotta meg Magyarország hatodik köztársasági elnökévé a rendszerváltás után.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Keddtől Novák Katalin a köztársasági elnök

Hivatalosan is új köztársasági elnöke van Magyarországnak: Áder Jánost Novák Katalin váltotta az államfői poszton. Ő Magyarország első női köztársasági elnöke.

A Magyar Honvédség katonai ceremónia kíséretében köszönt el főparancsnokától, Áder János köztársasági elnöktől hétfőn este.

Áder János hétfőn 10 esztendő, azaz két ötéves ciklust követően befejezte államfői pályafutását. (A jogszabályok értelmében egy személy maximum kétszer választható meg köztársasági elnöknek.)

A leköszönő elnök május 7-én, a Magyar Nemzetnek adott interjúban kiemelte: 2012-es megválasztásakor a magyar érdekek és értékek képviseletére vállalkozott, és szerinte ezt a vállalást teljesíttette az elmúlt 10 évben.

Áder János államfőként 37-szer vétózott meg törvényt és nyolc esetben fordult az Alkotmánybírósághoz.

Budapest, 2022. május 9.
Áder János leköszönő köztársasági elnök ajándékot vesz át Ruszin-Szendi Romulusz altábornagytól, a Magyar Honvédség parancsnokától, mellettük az államfő felesége, Herczegh Anita, valamint Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Irodájának vezetője, az államfő főhadsegédje és Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Sándor-palota előtti Szent György téren, ahol ünnepélyesen elköszönt főparancsnokától, Áder János államfőtől a Magyar Honvédség 2022. május 9-én. Áder János második államfői mandátuma május 10-én jár le.
MTI/Bruzák Noémi
Áder János leköszönő köztársasági elnök ajándékot vesz át Ruszin-Szendi Romulusz altábornagytól, a Magyar Honvédség parancsnokától, mellettük az államfő felesége, Herczegh Anita, valamint Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Irodájának vezetője, az államfő főhadsegédje és Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Sándor-palota előtti Szent György téren, ahol ünnepélyesen elköszönt főparancsnokától, Áder János államfőtől a Magyar Honvédség MTI/Bruzák Noémi

A Magyarnak Nemzetnek azt mondta: aktív nyugdíjas lesz, folytatja alapítványi munkáit, és a környezetvédelemmel foglalkozó podcastok készítését.

A jogszabályoknak megfelelően a leköszönő államfő ingatlant kaphat az államtól, amit élete végéig használhat. Áder János egy 720 négyzetméteres házba költözik, amit az Átlátszó szerint több mint 900 millió forintból újítottak fel.

Keddtől Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke, őt március 10-én választották államfővé. Ő rendszerváltás utáni Magyarország első női köztársasági elnöke. A korábbi családokért felelős tárca nélküli minisztert a Fidesz jelölte államfőnek. 44 éves, így ő a legfiatalabb magyar köztársasági elnök. Jogász-közgazdász végzettségű, 3 gyermekes édesanya.

Államfőjelölti beszédében azt hangsúlyozta, hogy

államfőként a békesség embere kíván lenni.

Novák Katalin már nyilvánosságra hozta, kik segítik a munkáját. Hivatalvezetője Ekler Gergely a Miniszterelnökség korábbi államtitkára, kabinetfőnöke Schanda Tamás az innovációs tárca miniszterhelyettese lett. Diplomáciai igazgató Altusz Kristóf korábbi koppenhágai nagykövet, alkotmányossági és jogi igazgató dr. Módos Mátyás lesz. Kommunikációs vezetőként pedig Volf-Nagy Tünde az MTVA korábbi munkatársa dolgozik majd.

Novák Katalin ünnepélyes beiktatására május 14-én kerül sor, ünnepi beszédét a Kossuth téri díszünnepségen mondja el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×