eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Végzős diákok Józsefvárosban, a Vörösmarty Mihály Gimnázium ballagásán 2022. április 29-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Két év után végre a régi rendben ballaghatnak és érettségizhetnek a végzősök

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik a május–júniusi érettségi vizsgaidőszak. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium igazgatója problémamentes érettségi szezonra számít. Bár már csak a kézfertőtlenítés lehetőségének biztosítása a kötelező, Horváth Péter szerint továbbra is szükség van az elővigyázatosságra, ezért a tantermeket a hétvégén alaposan kitakarítják, és az érettségik alatt csak 10 diákot engednek egy helyiségbe – mondta az igazgató.

A hétfői közép- és emelt szintű írásbeli érettségik előtt minden iskolának van még egy fontos és kedves kötelezettsége – hívta fel a figyelmet elsőként Horvát Péter, utalva arra, hogy idén végre minden intézményben sor kerülhet a ballagásra, amik megtartása az elmúlt két évben még problémát okozott a világjárvány miatt. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy véli, hogy ez minden iskolának a legnagyobb ünnepe, amikor a végzős évfolyamokat elbúcsúztatják.

Visszakanyarodva az érettségi vizsgákra, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium igazgatója úgy véli, hogy nem várható semmiféle különösebb probléma azok lebonyolításában. Felidézte, hogy az elmúlt két évben külön szabályozók voltak a szervezést illetően, a szóbelik pedig több alkalommal is elmaradtak, de idén nem számít hasonlókra. Magyarán,

az idei ballagás és érettségi vizsgák a régi rendben történhetnek

– étetett egyet.

Újfent emlékeztetett, hogy 2020 tavaszán szinte valamennyi intézményben elmaradtak a ballagások, legfeljebb kisebb ünnepségekre került sor, amiket esetenként digitálisan közvetítettek. A győri Révai Gimnáziumban tavaly ugyan megszervezték, de az június közepére lett csúsztatva, hiszen nem voltak szóbeli vizsgák – jegyezte meg Horváth Péter, hozzátéve: erre az idén már nem lesz szükség, és vélhetően minden iskola el fogja búcsúztatni a végzősöket a pénteki vagy szombati napon.

Budapest, 2022. április 29.
Végzős diákok Józsefvárosban, a Vörösmarty Mihály Gimnázium ballagásán 2022. április 29-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Végzős diákok Józsefvárosban, a Vörösmarty Mihály Gimnázium ballagásán 2022. április 29-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Azt is hangsúlyozta, hogy az értettségi vizsgákkal kapcsolatban sincsenek eltérő központi rendelkezések a hagyományostól, de ettől még az intézmények óvatosak lesznek, és lehetőségeikhez képest például kevesebb diákot fognak egyszerre beengedni egy-egy tanterembe a vizsgák alkalmával. A Révai Miklós Gimnáziumban ez tíz érettségizőt fog jelenteni, annak ellenére, hogy a gyerekek idén már végig jelenléti oktatásban részesültek, és nem is tapasztaltak megbetegedést az utóbbi hónapokban – fogalmazott az igazgató.

Mint mondta, a végzős évfolyammal kapcsolatban több iskola, köztük a győri Révai Miklós Gimnázium is, a tavalyi évben már szerencsésen meg tudta oldani a felkészítést, amíg ez 2020-ban még sokkal nehézkesebb volt. Ennek elsősorban az a magyarázata, hogy 2021-ben a diákok bemehettek az iskoláikba konzultációra, illetve kis csoportos foglalkozásokra. Szerinte pedig

a gyerekek nem visszaéltek, hanem éltek ezzel a lehetőséggel, és jó vizsgaeredmények is születettek.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke mindenesetre úgy gondolja, hogy a hagyományos jelenléti oktatás többségében egyértelműen jobb lehetőség a felkészülésre.

A győri Révai Miklós Gimnáziumban idén mintegy 181 diák érettségizik, előre hozottan pedig több mint százan tesznek első idegen nyelvből vizsgát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke szerint növelni kell a szervadományozási hajlandóságot Magyarországon. Berente Judit az InfoRádióban azt mondta: az élődonoros műtétek jól tervezhetők, és az érzelmi kötődés a transzplantáltaknak is fontos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 9. 19:47
×
×
×
×