eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk
A magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga kezdetére várakozó diákok a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban 2022. május 2-án. Országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Már jönnek az infók a magyarérettségiről

Középszinten 70 944, emelt szinten pedig 2209-en vizsgáznak hétfő délelőtt. A feladatsor megoldására mindkét szinten 240 percük van.

Egy 1999-ben kiadott szótár előszavát kapta az a 70 ezer diák, aki középszinten érettségizik magyarból. A kétoldalas szöveg elolvasása után különböző szövegértési feladatokat kell megoldaniuk – írja percről percre frissülő cikkében az eduline.hu.

Tisztán nyelvészeti szöveget kaptak a magyarból középszinten érettségizők a feladatsor első részében – egy szótár előszavát kell elolvasniuk, amelyben szinonimákról, más szótárakról és szócikkekről is szó van. A szövegben bőven vannak nyelvészeti kifejezések is, a téma valószínűleg nem áll túl közel a 18 évesekhez.

A magyarérettségi első feladatsorának megoldására a diákoknak egyébként 90 percük van – ennyi idő alatt egy szövegértési és egy rövid szövegalkotási feladatsort kell megoldaniuk.

Szeged, 2022. május 2.
Faragó Klára, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium intézményvezetője átveszi a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga feladatlapjait a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalban, Szegeden 2022. május 2-án. Országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról.
MTI/Rosta Tibor
Faragó Klára, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium intézményvezetője átveszi a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga feladatlapjait a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalban, Szegeden 2022. május 2-án. Országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról. MTI/Rosta Tibor

Először egy 700-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kell elolvasniuk, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat. Például meg kell keresniük a szövegben megtalálható megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell keresniük a cím és a szöveg, vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, értelmezniük kell a szövegben a logikai, tartalmi kapcsolatokat.

A szövegértési feladatok megoldásával összesen 40 pontot szerezhetnek.

Érveléses feladat: memoriterek

Iskolai memoriterekről írhatnak érvelést, vagy diákönkormányzati tagként osztálykirándulásokról fogalmazhatnak meg hozzászólást – ilyen feladatokat kaptak a vizsgázók a középszintű magyarérettségi első részének szövegalkotási részében az Eduline értesülései szerint.

A középszintű magyarérettségi első feladatsorának második részében a diákok két szövegalkotási feladatból választhatnak: vagy egy megadott témáról írnak érvelést, vagy egy megadott műfajban és megadott témáról kell hétköznapi műfajú szöveget (például panaszlevelet, hozzászólást, felszólalást, kérvényt) írniuk. A szövegnek 120-200 szóból kell állnia, és maximum tíz pontot lehet szerezni.

Akik nem ezt a feladatot választják, azoknak egy hozzászólást kell írniuk iskolai kirándulások témában.

Elemzés: Szabó Magda, Janus Pannonius vagy Juhász Gyula

Egy Szabó Magda-novellát, egy ismert Janus Pannonius-költeményt és egy Juhász Gyula-verset kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi második részében.

A középszintű feladatsor második részében két feladat közül választhatnak a diákok: vagy egy megadott művet elemeznek, vagy két művet/műrészletet hasonlítanak össze. A szöveg mindkét feladatban lehet lírai alkotás, szépprózai mű vagy műrészlet, drámarészlet – igaz, a diákok minden évben arra számítanak, hogy az első választható feladatban egy novellát kell majd elemezni. Idén sem kellett csalódniuk, egy Szabó Magda-novelláról írhatnak esszét.

Akármelyik feladatot is választják az érettségizők, egy 400-800 szavas esszét kell írniuk 150 perc alatt.

Mint arról az Infostart korábban írt, lazítottak a járványintézkedéseken a korábbi két évhez képest: nem kötelező a maszk, a termekben nincs létszámkorlát, vagyis az eddigi tíznél több diák is írásbelizhet ugyanabban a teremben, igaz Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke érdeklődésünkre elmondta, a legtöbb középiskola igyekszik majd "szétültetni" a vizsgázókat, hogy továbbra is csak tízen érettségizzenek egy teremben.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×