eur:
395.37
usd:
366.43
bux:
65697.33
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Riasztották a magyar Gripeneket - a nap hírei

Két év után ismét a Szent Péter téren mutatta be a virágvasárnapi szentmisét Ferenc pápa. Nem zárja ki az ukrán elnök, hogy az orosz csapatok ismét megszállhatják Ukrajna már felszabadított területeit. Már lehet újra kitűzni időközi önkormányzati választásokat. A nap legfontosabb hírei április 10-én.

Két év után Ferenc pápa ismét a Szent Péter téren mutatta be a virágvasárnapi szentmisét, több tízezer hívő részvételével. A katolikus egyházfő tűzszünetet sürgetett Ukrajnában. Tavaly és tavalyelőtt az egyházfő a bazilikában mutatta be a virágvasárnapi misét. A szokással ellentétben Ferenc pápa nem vett részt a mostani virágvasárnapi körmeneten. Homíliájában Ukrajnára utalva az egyházfő kijelentette, a keresztre feszített Krisztus sorsa ismétlődik meg a férjüket, fiaikat sirató nőkben, és a bombák elől gyermekkel a karjukon menekülőkben.

Újabb szankciós csomagról is tárgyalhatnak hétfőn Luxembourgban az uniós tagországok külügyminiszterei. Uniós diplomaták szerint olaj- vagy gázimportra vonatkozó javaslat nem szerepel az immár, hatodik szankciós csomagban. Információk szerint az uniós tagállamok külügyminiszterei jóváhagyják az újabb 500 millió eurós, fegyvervásárlás céljára elkülönített támogatás felszabadítását Ukrajna számára. Az Európai Unió pénteken fogadta el az Oroszország elleni szankciók ötödik csomagját. Egyebek mellett uniós behozatali tilalmat rendel el az Oroszországból származó szénre.

Nem zárja ki az ukrán elnök, hogy az orosz csapatok ismét megszállhatják Ukrajna már felszabadított területeit. Volodimir Zelenszkij az AP hírügynökségnek adott interjúban úgy fogalmazott: Ukrajna előnye az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon attól függ, hogy az ukrán erők milyen katonai sikereket érnek el a Donyec-medencében, azon belül is Mariupolban. Kijelentette: ha az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárost az ott élők feladnák, azzal jelentősen meggyengülne az ukrán fél tárgyalási pozíciója.

Kijev 9 humanitárius folyosó használatáról állapodott meg, hogy segítsen az embereknek elmenekülni a súlyos harcok elől az ország keleti részén - közölte az ukrán miniszterelnök-helyettes. Irina Verescsuk elmondta, hogy a luhanszki térségben működik majd a humanitárius folyosók összes útvonala. Ezzel egy időben az orosz emberi jogi biztos megerősítette, hogy Oroszország és Ukrajna szombaton fogolycserét hajtott végre.

Ukrán közlések szerint megsemmisült a dnyiprói repülőtér az orosz erők légi csapásában. A kelet-ukrajnai Dnyipro-petrovszk megye kormányzója azt is közöltea rakéták a repülőtéren kívül egy mellette lévő infrastrukturális létesítménybe is becsapódtak. Megjegyezte, hogy már másodjára érte támadás a megyeszékhely repülőterét. Későbbi közlések szerint öt határőr sérült meg a rakétatámadásokban.

Németországban sok kisvállalkozó ellenzi az orosz földgáz importjának betiltását. Egy nagy német kereskedelmi csoport szerint sok kis- és közepes vállalkozás a robbanásszerűen emelkedő energiaárak miatt pénzügyi válságban van. A német kis- és közepes vállalkozások szövetsége 1200 céget kérdezett meg arról, hogy támogatnák-e az orosz energiaimport azonnali leállítását, ha az megemelné a beszerzési árakat.

Május 3-án 16 óráig kell eltávolítaniuk az országgyűlési választáson induló jelölteknek és pártoknak a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat. A választási eljárási törvény szerint a szavazás napjához képest egy hónapon belül kell eltüntetni e plakátokat. A jogszabály szerint a plakátot annak kell eltávolítania, aki azt elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték.Az önkormányzatok a határidő lejártát követően maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd annak költségét kiszámlázhatják.

Már lehet újra kitűzni időközi önkormányzati választásokat. A koronavírus-járvány miatt nem lehetett időközi választást és népszavazást tartani, a kitűzött választások pedig elmaradtak. Emellett kezdeményezhetők a helyi népszavazások is, a már folyamatban lévő, de a koronavírus-járvány miatt megszakadt népszavazási eljárások szintén újrakezdődnek. A ki nem tűzött és az elmaradt helyi népszavazásokat, április 24-éig kell kitűzni. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint legalább 150, a koronavírus-járvány miatt elmaradt időközi önkormányzati választást kell megtartani.

Minden segítséget megad a Városligeti-tóban történt tömeges halpusztulás kivizsgálásához, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Közlésük szerint az előzetes laborvizsgálati eredmények alapján a társaság nem hibázott. A vállalat szerdán délelőtt értesült a Városliget Zrt.-től a Városligeti-tónál történt szennyezésről és haladéktalanul a közcsatornákba terelték a Széchenyi fürdőből a tó felé áramló vizet. Közölték, hogy a külső, akkreditált labor előzetes vizsgálati eredményei szerint szennyezett víz Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által nem került a tóba.

Ma is riasztotta a légvédelem a Gripen vadászgépeket, mert azonosítatlan repülőeszközt jelzett a radar. A radarok vasárnap reggel 8 óra körül észlelték a jeleket a keleti országrész határmenti térségében, ezután rendelte el Magyar Honvédség a felszállást. Az ellenőrzésénél kiderült, hogy az azonosítatlan légi-jármű nem lépett hazánk légterébe, így a géppár hamarosan visszatért a kecskeméti bázisra.

Felszínre hozták a jósvafői Kossuth-barlangban balesetet szenvedett búvár holttestét a Terrorelhárítási Központ szakemberei és a barlangi- és búvármentők. A barlangban április 3-án, szabadidejében végzett merülés közben tűnt el a 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja. Holttestét szerdán találták meg. A közlemény szerint a kiemelési műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×