eur:
395.05
usd:
371.11
bux:
65184.06
2024. április 19. péntek Emma
Photo of worried mother taking temperature of her little son who is lying in bed with fever. Mature brown hair mother checking the temperature of her ill 11 years old boy  with thermometer on a couch in the living room at home. Sick boy with thermometer laying in bed and mother hand taking temperature. Mother checking temperature of her sick son who has thermometer. Sick child with fever and illness in bed.
Nyitókép: ljubaphoto/Getty Images

Hirtelen üthet be az ijesztően magas láz és csúnya köhögés a gyerekeknél

Már lehet influenzajárványról beszélni, mert napi 80-100 gyermek fordul meg a praxisokban – mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Havasi Katalin szerint, mivel a vírusfertőzésekre rátelepszenek bakteriális fertőzések is, ezért találkoznak súlyosabb gégegyulladással, középfülgyulladással, mandulagyulladással is.

Havasi Katalin elmondása alapján a házi gyermekorvosok az egész tanévben nagyon sok légúti betegséggel találkozhattak már eddig is. Emlékeztetett, a koronavírus delta variánsát az omikron követte, mely főként a kisebb gyermekeknél súlyos köhögéssel is járhatott – ez részben gégegyulladás, részben bronchiolitis is lehetett akár, láz kíséretében. De a január vége sem hozta meg a várt enyhülést, ugyanis a Covid mellé megérkezett az influenza, valamint több egyéb vírus, köztük például a légúti óriássejtes- (RNS) vagy az adenovírus, amelyek mind-mind megtámadják azokat a gyerekeket, akik korábban esetleg már átestek valamelyik fertőzésen és emiatt gyengültebb az immunrendszerük – magyarázta a szakértő.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint nyugodt szívvel beszélhetünk influenzajárványról, hiszen nap 80-100 kisgyerek fordul meg a háziorvosi praxisokban, miközben egy járványmentes időszakban legfelejebb 20-30 eset szokott jelenteni. Havasi Katalin hozzátette: a vírusfertőzésekre ráadásul rátelepednek a bakteriális fertőzések is, amelyek súlyosabb szövődményekkel: gége-, középfül-, mandula-, de akár tüdőgyulladással is járhatnak.

Ami a tüneteket illeti, kiemelte:

az influenza esetében riadalmat válthat ki, hogy magas, 39-40 fokos láza is lehet a gyereknek,

miközben az előző napon még teljesen panasz- és tünetmentes volt. A következő „ijesztő” tünet az – első napokban a száraz – köhögés szokott lenni. A száraz köhögésnek is több típusa van, a hátracsurgó náthától a gégehuruton keresztül a tracheitisig. Majd pár nap elteltével elindul a váladékozás, vagyis a „hurutos szak”, amikor már hallhatóan felszakadozik a köhögés, ami szintén rémesnek hathat, de ez már a gyógyulás felé vezető utat jelzi – fogalmazott a gyermekorvos, hozzátéve: hogy a betegség súlyossága természetesen nagyon változó a gyermekek között.

Havasi Katalin a gégegyulladásról kifejtette, hogy a leggyakoribb eset a krupp, ami a gége gyulladását takarja a hangszalagok magasságában, mely során a gyerek nehezebb veszi a levegőt, viszont a duzzanat csökkentésével relatíve gyorsan és szép gyógyul. A másik, ennél súlyosabb típus a gégefedő-gyulladás, amit valamilyen bakteriális fertőzés okoz. Leggyakrabban a B típusú Haemophilus influenzae, ami ellen viszont már évek óta védőoltást kapnak a gyerekek, így ezzel a gyulladással ritkábban találkozni. Ugyanakkor a Staphylococcus-ok és az A-csoportos Streptococcus-ok továbbra is okozhatnak gégefedő-gyulladást, amire akkor lehet gyanakodni, ha a magas láz csillapítása sem múlik, és ha mégis múlik, a gyerek általános rossz állapota megmarad, nehezen nyel és kap levegőt – hívta fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, kiemelve: a gégefedő-gyulladás mindenképpen sürgős orvosi beavatkozást igényel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×